tikkie trug

De AEX deed donderdag 5 januari een stapje terug van 2,61 punten bij een slotstand op 311,92. Het ‘tikkie trug’ van Jaap sluit aan bij het citaat gisteren: ‘In de klassieke technische analyse ‘lijkt op korte termijn een pullback naar 308/309 voldoende om het ingezet najaarsherstel dit jaar voort te zetten’. Zolang het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert is elke daling gelijk aan de terugspeelbal naar de keeper om een nieuw frontale aanval in te zetten. Het 20-daags gemiddelde ligt op 304,50. Vooralsnog geen zorgen dus, hoewel een lezersvraag (dank je Hans) interessant genoeg is voor Jaap om aandacht aan te schenken. Want stel…’als de euro verder wegzakt, moet ik dan nog wel in aandelen blijven zitten?’. Een uitdagende vraag waar in het besloten gedeelte op ingegaan wordt.

AEX grafiek vanaf 2011

 

 

 

 

In het algemeen kan men zeggen dat de zwakte van de euro enerzijds gunstig is voor de exportpositie van de Europese landen, anderzijds dreigt het gevaar dat het buitenland in verband met het valutarisico Europese vermogenstitels afbouwt. Laten we ‘ns kijken wat de charts zeggen…

Het Financieele Dagblad citeerde op de voorpagina van 5 januari het hoofd ‘landenrisico’ van Royal Bank of Scotland dat de kans naar verluid ‘zeer aanzienlijk’ is dat de euro het niet zal gaan redden. Op deze plek geen oordeel over deze voorspelling, maar wel een ‘reality check’ via een blik op de lange termijn grafiek van de euro vanaf 2000. Vanuit dit lange termijn perspectief is de kans inderdaad aanzienlijk naar mijn oordeel dat de euro verder onderuit zal gaan. Dit valt althans af te leiden uit het feit dat na de top in 2008 rond 1,60 een dalend trendkanaal aftekent, waarbij twee toppen en twee bodem met parallel weerstand- en steunlijnen worden verbonden. Binnen dit dalende trendkanaal heeft er breuk plaatsgevonden onder de neklijn van een (H)oofd(S)chouderpatroon onder EUR/USD 1,32. Hierdoor kan de beweging tussen de neklijn op EUR/USD 1,32 en het hoofd op EUR/USD 1,49 worden omgeklapt naar beneden. Het koersdoel wordt daardoor EUR/USD 1,15. Enige steun mag worden verwacht van de meerjarige steunlijn rond EUR/USD 1,25.

EUR/USD vanaf de eeuwwisseling

 

 

 

 

EUR/USD ingezoomd vanaf 2011…met overwegend ‘crash’- en ‘hedge’-alerts de laatste weken volgens LOEF technisch/kwantiatief dashboard…

 

 

 

 

Om te beoordelen in hoeverre de val van de euro van invloed is of kan zijn, vraag de gecomprimeerde koersgrafiek hieronder om nadere bestudering / toelichting.

 

 

 

 

De groene gekleurde barchart van de dollar/euro is sinds begin mei aan het stijgen (lees: de euro verzwakt sindsdien). Begin juni 2011 bodemde de paarse relatieve sterkte lijn van de MSCI North America chart (omgerekend in euro’s) ten opzichte van de MSCI Europe (luidende in euro’s). Het betekent dat sinds juni beleggers aan de Amerikaanse aandelenmarkt ten opzichte van de Europe aandelenmarkt de voorkeur begonnen te geven. Eind december bereikte deze RS-lijn een nieuw
hoogtepunt, echter de afgeleide groen/zwarte MACD-indicator bevestigt deze ontwikkeling nu niet langer! Het is een situatie die zich begin vorig jaar ook voordeed. Wie nu in aandelen belegt en moet kiezen tussen Europese en Amerikaanse aandelen dienen in 2012 aandacht te besteden aan de ontwikkelingen op de valutamarkten om straks het verschil in ‘absolute return’ te kunnen maken.

Begin 2011 was er aanvankelijk nog weinig aan de hand gelet op het koersverloop van de aandelenindices in de eerste helft van 2011. Maar de euro is na de top in april 2011 in de problemen gekomen en de AEX piekte op 4 mei 2011 iets onder de top van februari. Jaap moet de bal niet te hard naar de keeper terugschieten, want anders schiet Jaap in eigen doel. Dat zal het publiek niet zo leuk vinden. Het is voor Frans, Hans, Jaap en alle andere beleggers met belangen in aandelen dan ook raadzaam om niet alleen naar het voetbalspel in de AEX in de Amsterdamse arena te kijken, maar ook naar de wereldwijde champions league.

In 2011 wist de Amerikaanse aandelenmarkt bijvoorbeeld langere tijd overeind te blijven, maar ook hier is alles relatief. Uiteindelijk kreeg de eurocrisis ook greep op het koersverloop op Wall Street. Beleggers moeten op het speelveld dus niet alleen letten op de richting van de bal alleen, maar ook naar de opstelling van de andere medespelers.

De invloed van valuta op aandelenkoersen in het afgelopen half jaar (zie overzicht)

 

 

 

 

 

 

Maar goed…voorlopig is de aandelenbelegger op dit moment in balbezit en het lijkt raadzaam daarbij met name te focussen op aandelen luidende in US-dollars. Meer aandacht hiervoor in de update van komend weekend (wegens onverwacht technisch onderhoud).

Hieronder treft u een overzicht aan van de bijgewerkte (fictieve) offensieve TA-modelportefeuille die nu zeer offensief is voorbereid op een vangbal van de keeper voor een hoge worp voorwaarts. Ook is er aanvulling vrijdag door opname van een turbo long Heineken.

FICTIEVE OFFENSIEVE MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

Wijzigingen/aanvullingen offensieve TA-modelportefeuille

Het aandeel Heineken staat op het punt van een opwaartse uitbraak. De kruising van 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde veroorzaakt een ‘K’oopsignaal in het AEX-overzicht (zie onder)  en wordt vertaald in de grafiek van Heineken naar een ‘long’-alert. Vrijdag 6 januari wordt voor 1% van het totale vermogen een Heineken Turbo Long positie opgenomen (ISIN-code NL0009875244 / stop loss 31,30) indicatie bied 7,63 / laten 7,71.

Heineken vanaf 2011 + relatieve sterkte versus AEX

 

 

 

 

 

AEX trendoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

Het is drie dagen geleden dat Heineken een relatief ‘K’oopsignaal afgaf t.o.v. AEX-index. Philips verzwakt relatief (maar blijft kandidaat voor doorgaand herstel). Verder is van belang om te weten dat de Europe DJ Stoxx 600 ‘Food & Beverage’ onderweg is naar ‘all time highs’….

DJ Stoxx 600 Food & Beverage op weekbasis vanaf de eeuwwisseling (+ relatieve sterkte versus DJ Stoxx 600) index.

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 Food & Beverage op dagbasis met mechanische alerts ingezoomd vanaf 2011

 

 

 

 

Legenda