Dynamisch schakelen

Na een flitsende start afgelopen maandag testte de AEX dinsdag bij een hoogste slotstand op 318,20 de intraday koerstop van 28 oktober 2011 (= 318,18). Voormalige koerstoppen fungeren als weerstandniveau. Vandaag viel de AEX met 3,51 punten terug naar 314,53. De stijgende trendlijn getrokken langs de bodems van november en december ligt deze week rond 308. Na het passeren van de koerstop die begin december werd gezet op 309,13  lijkt op korte termijn een pullback naar 308/309 voldoende om het ingezet najaarsherstel begin dit jaar voort te zetten. De afstand van de rally vanaf 268,74 eind november naar de top op 309,13 (= 40,39 punten) mag worden opgesteld bij de bodem van 19 december op 291,35. Het levert een koersdoel op van 331,74. Anders gezegd, vanaf een niveau rond 309 ontstaat er uitzicht op een koerspotentieel van ruim 7%.  In dat geval repareert de AEX-index ca. 61,8% van de opgelopen schade in 2011, hetgeen een gebruikelijk retracement is in de technische analyse. Met een beetje goede wil is het koerdoel nog deze maand haalbaar.

 

 

 

 

Tot zover de klassieke technische analyse. Het mechanisch handelsmodel van LOEF Technische Analyse kleurt de grafiek sinds de uitbraak boven de dalende weerstandlijn automatisch groen. De opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde is hiervoor verantwoordelijk, hetgeen inhoudt dat de vraag het aanbod is gaan overheersen. Aangezien de markt (zeker op de lange termijn) altijd gelijk heeft, respecteren we de opgaande trend en hebben we een idee waar deze trend naar toe kan leiden. Rijst de vraag welke aandelen in technisch opzicht interessant zijn. Vier aandelen zijn geselecteerd die bovengemiddelde kansen hebben om de leiding in de weg naar boven te gaan nemen.

Aandelen uit het fondsenuniversum van de AEX, AMX, BEL-20, DJ Eurostoxx 50 index en de Dow Jones Industrial Average die de weg naar boven al hebben ingeslagen verdienen bovengemiddelde aandacht, omdat deze waarden klaarblijkelijk door de markt positief worden beoordeeld. Wie zijn wij om tegen de markt in te gaan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De outperformers en underperformers ten opzichte van de AEX-index zijn makkelijk herkenbaar aan de kolom ‘RS’ met plussen en minnen. Het aandeel Akzo Nobel staat bovenin met een ‘K’oopsignaal. In de grafiek zien wij een ‘long’-alert vanwege de positieve kruising van het 20-daags met het 120-daags gemiddelde. De bovenkant van een parallel getrokken weerstandlijn aan de steunlijn geeft meer dan 7% ruimte om te stijgen. Die kans doet zich zichtbaar voor in de grafiek (zie onder). De groen/zwarte MACD die afgeleid is van de relatieve sterktelijn is omhoog gekruld. Akzo Nobel stijgt harder dan de AEX. Reden om een turbo long aan te schaffen.

Akzo Nobel vanaf 2011

 

 

 

 

Vijf aandelen (BASF, E.On, General Electric, Walt Disney en Umicore (Belgie) maken een begin voor een periode van outperformance. Vier dagen geleden werd dit signaal voor Air Liquide afgegeven, drie dagen geleden voor Nutreco, twee dagen geleden voor DSM en een dag terug in Danone en Total.

Op basis van de combinatie van stijgende trends en aanvang van relatieve sterkte in deze aandelen zijn Danone en Total samen met Akzo Nobel kandidaat voor opname in de offensieve TA modelportefeuille d.m.v. aankoop van Turbo Long instrumenten. Voor Walt Disney kopen we call-opties.

Walt Disney

 

 

 

 

Danone

 

 

 

 

Total

 

 

 

 

Geselecteerde Turbo Long instrumenten:

Akzo Nobel Turbo Long (ISIN code NL0010012332 / stop loss 35,00) Bieden 5,52 / laten 5,60

Danone Turbo Long (ISIN code NL0009994730 / stop loss 44,90) Bieden 0,69 / laten 0,71

Total Turbo Long (ISIN code NL0006343485 / stop loss 43,80) Bieden 7,16 / laten 7,19

In de V.S. wordt gekocht de CALL DIS feb’12/36,00 Bieden 3,40 / laten 3,50

In het kader van de Amerikaanse aandelen uit het universum van de DOW-30 is een blik op de technische conditie van de Dow Jones Industrial Average wenselijk. De Dow is op dinsdag 3 januari (1e handelsdag VS)  opwaarts uitgebroken.

Dow Jones Industrial Averagen met 20/120-daags gemiddelden.

 

 

 

 

De 20/120-daagsgemiddelen (zie boven) reageren sneller dan de veelgebruikte combinatie van 50/200-daags gemiddelden (zie onder). Op Wall Street  wordt de positieve kruising van het 50-daags gemiddelde boven het 200-daags gemiddelde vandaag onder de aandacht van beleggers gebracht. Technisch analisten op Wall Street worden nu ook enthousiast(er) voor aandelenbezit.

Dow Jones Industrial Average met 50/200-daags gemiddelden.

 

 

 

 

Afscheid wordt genomen van de REED ELSEVIER Turbo Long, omdat deze positie relatief begin te verzwakken (hoewel aan de positieve trend NIETS mis is!)

 

 

 

 

Mocht de AEX deze maand met ruim 7% stijgen, dan moet er in de offensieve TA modelportefeuille extra gas worden gegeven en dynamisch worden geschakeld richting ‘outperformers’.

Donderdag worden de nieuwe posities in het overzicht van de (hieronder getoonde) offensieve TA modelportefeuille opgenomen en verdwijnt Reed Elsevier Turbo Long.