Absolute return, droom of werkelijkheid?

Op 19 november jl. berichtte Het Financieele Dagblad dat de vraag naar ‘absolute return’-fondsen wordt gevoed, omdat beleggers ‘huiverig’ zijn geworden voor de onvoorspelbare koersschommelingen op de beurzen. ‘Absolute return’-fondsen gaan uit van een absoluut (positief) rendement in zowel opgaande als dalende markten. Het klinkt als een droom die te mooi is om waar te zijn en in werkelijkheid blijkt dat helaas vaak ook zo.

Toch moet het mogelijk zijn om met behulp van ‘long’- en ‘short’-signalen een stijgende equity-curve te realiseren. Daarom heeft LOEF Technische Analyse nagedacht over een dynamisch handelsmodel die de veranderingen in de richting van de trends in kaart brengt en ons daarbij alert maakt op tactische trendvolgende en countertrend momenten. Deze combinatie van technische signalen leidden sinds 2000 in de AEX o.a. tot de volgende equity-curve:

AEX-index vanaf 2000 + equity-curve beleggingsfilosofie LOEF

 

 

 

 

De stijgende equity-curve combineert trendvolgende technieken met countertrend technieken uit de technische analyse. In het besloten gedeelte zal ‘DE AEX TECHNICIAN’ dagelijks aandacht besteden aan de mechanische signalen in de AEX-index.

DE AEX TECHNICIAN:

De AEX steeg op de eerste handelsdag van 2012 met 4,35 punten naar 316,82. Op het moment dat vorig jaar de dalende weerstandlijn opwaarts werd gepasseerd (22 december 2011) kleurden de dagelijkse candles weer groen. Het ‘Long’-signaal op 22 december 2011 maakte ons alert op een hervatting van de stijgende trend, nadat in november en december hogere bodems wezen op toenemede vraag. Het proces van lagere opeenvolgende toppen is niet langer intact. Het eerste koersdoel wordt ca. 319 (= piekniveau eind oktober 2011). De gepasseerde top van december rond AEX 309 zou nu als nieuwe steun moeten gaan fungeren.

AEX-koersgrafiek vanaf 2011

 

 

 

 

 

AEX-trendoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

AMX trendoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50 aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW 30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FICTIEVE TA MODELPORTEFEUILLES

In de offensieve portefeuille geen wijzigingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de neutrale en defensieve portefeuilles worden de ZKB Gold ETF, LYXOR BEAR ES50 en long put AEX maart verkocht op 3 januari 2012: