Behoud het goede…

In de komende week verschijnt er geen update. Veel beleggers/handelaren/analisten zijn in de komende week vrij. Alle aandacht gaat uit naar de viering van het kerstfeest samen met familie, vrienden of kennissen. De update vandaag is summier van opzet. Volgende week zaterdag worden alweer de voorbereidingen getroffen voor de eerste beursweek van 2012 met een aantal tips om het nieuwe kalenderjaar met meer vertrouwen tegemoet te zien.

Volgens een onderzoek gehouden door Schroders worden beleggers namelijk steeds banger en neemt de drang naar vermogensbehoud steeds meer toe. De oplossing is in de optiek van de technisch analist simpel: ‘Behoud het goede, neem afstand van het slechte’. Stel grenzen aan verliesgevende posities. Maak een plan. Hieronder is een grafiek afgebeeld van de Europese DJ Stoxx 600 index vanaf 1998. Een simulatie van beslisregels (kopen, houden of verkopen) kan ervoor zorgen dat het vermogen in slechte tijden wordt behouden en in betere tijden profiteert van terugkerend vertrouwen.

 

 

 

 

Wat u ook kunt doen is een flexibele houding aannemen. Dat wil zeggen, als u weet dat u met ‘long’-posities geld kunt verdienen in een stijgende markt, dan weet u ook dat u met ‘short’-posities geld kunt verdienen met ‘short’-posities. Misschien is het een idee om na de kerstdagen eens na te denken over een combinatie van ‘long’- en ‘short’-posities. Het enige dat u hoeft te doen is de richting van trends herkennen en bereid zijn om hiernaar te handelen. Het kan dan hetzelfde resultaat opleveren als weergegeven in de grafiek hieronder (zie handelssimulatie van een combinatie van ‘long’- en ‘short’-posities op basis van de LOEF-methode).

 

 

 

 

Neem een kijkje in het besloten gedeelte van de website en neem kennis van de actuele stand van zaken. Nee…het voorspelt niets. Dat heeft ook geen zin. Wat wel zin heeft is uw bereidheid om trends te respecteren en uw posities tijdig aan te passen aan de veranderende omstangdigheden. Behoud het goede….waaronder de viering van het kerstfeest omringd met hen die u lief zijn.

Ik wens een ieder fijne kerstdagen.

 

Hieronder treft u een aantal overzichten aan van de actuele status van de verschillende trends in de verschillende assets:

SAMENVATTING

De AEX index en Amerikaanse S&P 500 index bevinden zich sinds een aantal dagen weer in een lange termijn stijgende hoofdtrend. De Bundfuture geeft een relatief verkoopsignaal af t.o.v. AEX-index (maar de stijgende trend is nog wel intact). De Europese DJ Stoxx 600 index bevindt zich in een bodemproces. De Nikkei0-225 index geeft een ‘BUY’-signaal in een dalende hoofdtrend. De edele metalen zijn bovengemiddelde kwetsbaar geworden. Datzelfde geldt voor de positie van de euro. Het categorie grondstoffen zit in een overwegend dalende trend en geeft nog geen aanleiding om te anticiperen op een structureel herstel.

Trendstatus diverse beursindices

 

 

 

Actuele status van de beleggersklok

 

 

 

 

 

 

 

Aktuele status landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Actuele trendsstatus sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuele trendstatus grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actuele trendsstatus valutaparen