Valse start risico

De verwachtingen zijn hooggespannen. Gaat de AEX-index uitbreken of wordt het een valse start (van het nieuwe jaar?). Feit is dat vandaag de AEX-index met 4,38 indexpunten is gestegen naar 305,18. De dalende trendlijn getrokken langs de toppen van april, mei, juli, oktober en begin december kent maar liefst vijf raakpunten waarop de AEX terugviel. Vandaag voor het eerst sinds april sluit de AEX boven de weerstandlijn met een slotkoers boven de openingskoers. Zal de AEX erin slagen om nu eindelijk naar boven door te breken?

Een blik op de DJ Eurostoxx 50 index kan helpen om een bevestiging te krijgen. Een blik op andere beursindices ook. Hoe meer uitbraakpogingen, hoe betrouwbaarder. Wat is nu de situatie?

Een blik op de DJ Eurostoxx 50 index ziet een ‘golden cross’ (= opwaartse kruising) van het 20-daags koersgemiddelde boven het 120-daags koersgemiddelde naderen. Formeel is de trend nog dalend. Geen bevestiging derhalve.

 

 

 

 

Een blik op de breder samengestelde Europese DJ Stoxx 600 index ziet ook een ‘golden cross’ naderen. Met andere woorden, het moment komt in rap tempo naderbij dat de ‘sell on strength’-tactiek kan worden ingeruild voor een ‘buy on weakness’-benadering.

 

 

 

 

Een blik op de Amerikaanse S&P 500 index ziet in navolging op de Dow Jones Industrial Average gisteren het sein voor ‘long’-posities. De chart hieronder is bijgewerkt om 19:50 uur (omdat ik vanavond geen gelegenheid heb om de sluiting te signaleren….dat wordt pas morgenochtend vroeg).

 

 

 

 

De uitbraak boven de dalende weerstandlijnen lijkt toch echt eerdaags tot een serieuze sprint te gaan leiden met altijd het risico van een valse start. Dat wil zeggen…de mogelijkheid bestaat dat na de uitbraak de koersen toch even terug moeten naar de lijn om opnieuw van start te gaan. Alleen mag dat niet te vaak gebeuren.

De hogere bodem deze week boven de hogere bodem in november is heel concreet een aanwijzing dat de vraag hebberig is geworden ondanks alle toestanden. Terecht of niet, de beurskoers is uw en mijn scheidsrechter. De rest zit in ons hoofd. Fantaseren over bull- en bearmarkten mag (dat doe ik ook, ben nog steeds somber over 2012), maar als de markt naar boven dicteert, dan dwingt dat respect af. Toon maar eerbied, want de markt heeft met ons geen mededogen.

Hieronder enkele kwantitatieve overzichten van de status van de trends in verschillende markten.

Instrumenten asset-allocatie

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX-aandelen

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX-aandelen

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow Jones Industrial Average stocks (slotkoersen 21-12-2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag is in de fictieve offensieve TA-modelportefeuille t.w. 1% van het totale vermogen een belang genomen in ORACLE Turbo Long (ISIN-code NL0009176346 / stop loss 19,80) zie overzicht hieronder:

 

 

 

 

 

 

Performance chart vanaf 1 augustus 2011

 

 

 

 

 

 

De eerstvolgende update verschijnt in de loop van zaterdag 24 december.

mvg,

Edward Loef