De fruitschaal

Neem even een appel of een banaan of een tros druiven of iets anders fruitigs en lees op uw gemak dit verhaal even door. Elke zaterdag doe ik samen met mijn vrouw de boodschappen. Eerst loop ik even bij de lokale tijdschriftenhandelaar binnen. Ik ben dan op zoek naar coverstories van met name de algemene opiniebladen (denk hierbij aan Time Magazine, Newsweek, Der Spiegel, Elsevier) en uiteraard ook The Economist, Fortune etc.   De reden voor het controleren van omslagartiekelen is het fenomeen trends. Als een bepaalde trend zo dominant wordt, dan het ons dagelijks nieuws gaat beheersen, dan zal de media er niet om heen kunnen om hieraan aandacht te schenken. Als er een omslagartikel wordt gewijd aan een trend op de financiele markten, dan is dat zelden of nooit aan het begin, maar vaak wel om en nabij het einde van de beweging. Nuttig voor markt timers die hoog willen verkopen als de media veel optimisme uitstraalt en laag willen kopen als de stemming zeer somber wordt. Daarna loop ik door naar de groenteman omdat mijn vrouw zo verstandig is om wekelijks fruit te kopen. Die fruitschaal…daar moeten we het even over hebben.

Als ik terugblik op 2011 en lees hoe teleurstellend voor veel beleggers en fondsmanagers het beursjaar 2011 is verlopen dan zou ik willen zeggen…vergelijk uw beleggingskeuzes eens met de samenstelling van de fruitschaal. Met veel zorg is het fruit gekocht en het ligt op de fruitschaal te wachten om verorberd te worden. Je moet daar niet te lang mee wachten, want het fruit heeft een beperkte houdbaarheidsduur. Goed in de gaten houden dus dat er niet opeens fruitvliegjes zich melden of totdat er iets gaat schimmelen, want voor je het weet tast het de rest van de fruitschaal aan.

U begrijpt de boodschap…wie houdt van een frisse en smakelijk uitziende fruitschaal die zal dagelijks de fruitschaal nalopen op rottigheid. U heeft niet voor niets  bij de aankoop het fruit zorgvuldig uitgezocht.

Bij het onderhoud van beleggingsportefeuilles zouden wij allen deze mentaliteit ook aan de dag moeten leggen en ingrijpen zodra e.e.a. aan bederf onderhevig is. Het is mij meerdere keren (teveel eigenlijk) overkomen dat ik van plan was om een aandeel te kopen. Vroeger belde ik mijn beleggingsadviseur om de opdracht door te geven. Het gebeurde dan regelmatig dat ik mij liet overtuigen om een toch een ander aandeel te kopen, want zus en zo….dus dat deed ik dan maar. En raad eens wat? Het geadviseerde aandeel ging omhoog en ik werd blij. Dan twee weken kon een mooie winst maken, belde de adviseur om te verkopen, maar ik wist niet wat ik moest terugkopen. Het afgegeven koersdoel was nog niet gehaald, de adviseur raadde mij aan te blijven zitten (immers, hij had toch gezegd dat het aandeel zou gaan stijgen…), dus dat deed ik.

Helaas viel het aandeel snel daarna terug tot onder mijn aankoopprijs. Ik baalde als de spreekwoordelijke……en belde de adviseur voor een advies. ‘Blijf zitten’ antwoordde de adviseur, ‘want het komt goed…het is maar een dipje’. U raadt het al. Het dipje werd een dip en naarmate de tijd vorderde werd de dip dieper en dieper en -35% verlies nemen, dat kan ik mijn vrouw niet vertellen.

 

 

 

 

Veel rasoptimisten hebben begin 2011 zich op advies van ‘experts’ vastgebeten in bankaandelen, want deze ‘fondsen hebben grootste opwaarts potentieel’ zo konden we afleiden uit de afgegeven koersdoelen volgens de analisten (en mediabronnen).

De koersgrafiek van de DJ Stoxx 600 Banks in 2011 treft u hieronder aan…alsmede de rode equity-curve onderin van het result van de entry- en exitbeslissing.

 

 

 

 

U kent mijn benadering van de beurskoers in combinatie met een kort (20-daags) en lang (120-daags) koersgemiddelde (raadpleeg anders de legenda hieronder). In februari voldeed de banksector aan het kenmerk van een stijgende trend. Het water liep mij in de mond als ik dacht aan het koerspotentieel dat eind 2011 in het verschiet lag. Gelukkig heb ik de discipline van mijn vrouw overgenomen om de beleggingsportefeuille dagelijks na te kijken op fruitvliegjes. Het is niet altijd te voorkomen, zo blijkt uit de hierboven afgebeelde koersgrafiek. De aankoop op 1 februari van de DJ Stoxx 600 Banks op 213,71 eindigde met verlies an verkoop op 8 maart op 209,62 nadat de beurskoers onder het 120-daags gemiddelde was gedaald. Wat eerst fris en fruitig oogde, smaakte bij nader inzien toch niet zo lekker. Weg ermee. Achteraf een wijs besluit gelet op de -35% koersdaling. Wie met het fruit is blijven zitten moet nu bijna 54% koersstijging meemaken om uberhaupt nog ‘break-even’ thuis te komen. Een zware opgave kan ik u zeggen.

Gelukkig kon ik emotioneel gezien de verkoopopdracht zonder problemen aan. Het koersverlies bedroeg slechts -2% (exclusief kosten). Hoop dat de schimmel vanzelf zou wegtrekken had ik al lang geleden opgegeven. Bij ons thuis eist mijn vrouw elke dag dat de fruitschaal altijd fris en fruitig is. Zo zouden beleggers mijns inziens ook met het portefeuillebeheer moeten omgaan.

Nu heeft deze technisch analist fictieve TA-modelportefeuilles samengesteld op een offensieve wijze, neutrale manier en defensieve insteek. De offensieve portefeuille wordt dagelijks (met het oog op de korte termijn) nagekeken en bijgewerkt, de neutrale portefeuille wekelijks (dan kunt u door de week heen ook eens iets anders doen dan naar beurskoersen kijken) en de defensieve maandelijks (met het oog op de meerjarige termijn).

Ik was vanavond laat thuis gekomen….de spreadsheets moesten worden bijgewerkt (en ik wil naar bed)…u wil natuurlijk weten wat de koersstijging vandaag doet met de offensieve en neutrale portefeuille.

Eerst even een globale indruk van de trends….

 

 

 

De AEX is als benchmark gekozen…de relatieve sterkte (kolom RS) van de iShares Barclays 2-+ yr T-Bond en de Bund future is krachtiger dan de AEX…ondanks een bodemproces in de AEX (zie grafiek).

 

 

 

 

De stijging vandaag in de AEX geeft een ‘recovery buy’-alert te zien, hetgeen dwingt om baisseposities te sluiten. Ik moet niet denken, maar ervoor zorgen dat het kapitaal behouden blijft, want de winsten in de offensieve portefeuille werden vandaag behoorlijk aangetast en een aantal sloegen om in verlies. Als gevolg van de koopsignalen (zie overzichten) in de DJ Stoxx 600 Technology Sector, ING Groep, AEX en KPN worden de Turbo Short posities woensdag gesloten. Van de opbrengst worden voor een belang van 1,5% van de portefeuillewaarde elk een Turbo Long gekocht in Air Liquide (ISIN-code NL0009547967 / stop loss 84,50), Philips (ISIN-code NL0010010864 / stop loss 13,60) en Reed Elsevier (ISIN-code NL0009988807 stop loss 8,10).

OVERZICHT OFFENSIEVE PORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De offensieve portefeuille blijft met baisseposities in NYSE ARCA GOLD BUGS, ZILVER en INDIA gepositioneerd voor een daling.

In de neutrale portefeuille (zie onder) zijn individuele namen in opgaande lange termijn trends geselecteerd met deels als hedge de Lyxor Bear Eurostoxx 50, zolang de hoofdtrend in Europese aandelen dalend is. De ZKB Gold ETF is in een dalend hoofdtrend terecht gekomen en thans binnen de dalende trend in herstel. Gewacht wordt op het eerste beste verkoopsignaal.

OVERZICHT NEUTRALE PORTEFEUILLE

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ STOXX 600 sectoren

 

 

 

 

 

Een aantal koopsignalen geven weer perspectief:

Air Liquide

 

 

 

 

Philips

 

 

 

 

Reed Elsevier