Wijsheid achteraf?

Een citaat uit van de heer J.G.F. Wertheim Salomonson, in 1987 van beroep technisch analist, had de beurscrash van 1987 destijds niet zien aankomen. Hij zei in een vraaggesprek destijds met het Financieel Economisch Magazine (FEM) kort na dreun het volgende: ‘Charts voorspellen niets. Wie het tegendeel beweert, is een genie of maakt zich schuldig aan zelfbedrog. Als de chart een indicatie geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging of van een uitbraak, dan signaleren wij dat. Voor de technisch analist geldt, evenzeer als voor zijn fundamentele vakbroeder, dat alle beurswijsheid achteraf is.’

Op 24 mei 2011 adviseerde LOEF Technische Analyse op zoomin.tv. (raadpleeg a.u.b. het internet) op basis van de gesignaleerde verslechteringen in de AEX  dat ‘geen positie ook een positie’ kan zijn. Dat was bij een AEX-niveau op 357,22. Als alternatief voor aandelen werd de kijker op het spoor gezet van de iShares Barclays 20-yr T-Bond Fund, een tracker op de langlopende Amerikaanse staatslening (tickersymbool TLT). De AEX blijkt sindsdien met ca. -17% gedaald, terwijl de obligatietracker + 26% is gestegen. Zo’n groot verschil maakt wel het onderscheid. Het had overigens niets met voorspellen van doen. Wel met het signaleren van veranderingen in de richting van de trends.

Als u wilt weten wat u in 2012 kunt verwachten, dan nodig ik u uit in de komende week dagelijks deze website te bezoeken. Ik voorspel u…charts voorspellen niets, maar charts geven wel een goede indicatie. Alles valt of staat met de gebruikte technische analyse methodieken om de voortdurende veranderingen in de beurskoersen te beheersen. De vraag is vervolgens wat u met die signaleringen doet. Het kan voor u zomaar het onderscheid betekenen tussen een succesvol jaar of weer een verloren jaar.

U las net ‘Charts voorspellen niets’, maar ‘Charts geven wel een goede indicatie’.

Het Financieele Dagblad is dit weekend (pagina 52) kritisch over de technische analyse: ‘Technische Analyse is omstreden. Critici vergelijken het zoeken naar en verklaren van koerspatronen met sterrenwichelarij. Tegelijkertijd doet de technische analyse er klaarblijkelijk wel toe, gelet op de volgende constatering ‘….voor de goudprijs is het niet onbelangrijk, omdat zich juist onder goudbeleggers veel aanhangers van technische analyse bevinden’.

Anders gezegd, technische analyse is niet belangrijk, tenzij (te) veel mensen gaan denken dat het wel belangrijk is…dan wordt het een ‘self fullfilling prophecie’ (hetgeen trendmatige bewegingen kan versterken).

Net zo goed als dat technische analyse niet kan voorspellen, geldt dat ook voor de fundamentele vakbroeders. Ik zou zeggen: ‘Fundamentele Analyse is omstreden’. Bewijs? We lezen eind 2010/begin 2011 in de media o.a. de volgende berichten: ‘De stemming in de uitzendbranche wordt inmiddels door het CBS als ‘opperbest’ aangemerkt’…’Optimisme bij Nederlandse dealmakers’…’Ook in het nieuwe jaar blijven grondstoffen zeer gewild’…’Banken zetten in op opkomende markten’…’Trichet signaleert doorzetten van wereldwijd economisch herstel’…’Benanke: herstel wint aan kracht’…’Analisten: 2011 wordt het jaar van het aandeel’…’financiele waarden hebben grootste opwaarts potentieel, koersdoelen van analisten voor banken en verzekeraars gemiddeld het hoogst’…’stap uit defensieve fondsen’….

Wat blijkt na 50 weken? De defensieve sectoren (S&P 500 Utilities + 10,5% , Europese DJ Stoxx 600 Health Care + 7,8% en S&P 500 Consumer Staples + 7,5%) hebben in 2011 prima rendement opgeleverd. Jammer als u was uitgestapt. De slechtst presterende sector blijkt de DJ Stoxx 600 Banks met een koersverlies van -35%. Van de bekende grondstoffen verloor suiker het meest-28%, terwijl de RJ/CRB-grondstoffenindex met -11% onderuit ging. De iShares MSCI Emerging Markets Index Fund verloor -21%. Goed om te weten als u in de komende weken leest wat de ‘beleggingsprofessionals’ voor het komende kalenderjaar verwachten:

Het weekblad BARRONS schreef gisteren: Investment Pros Look for Rebound in 2012

The Stoxx Europe 600 will rise at least 8.6% next year, according to an average of the panelists’ forecasts. Last year, surveyed before the debt woes’ extent became apparent, respondents forecast a 15% gain in 2011. The index closed Friday at 233.71, down 2.8% on the week and 15% since Jan. 1.

Met deze kennis van zaken weet u nu weer waar u staat…Het gaat niet om voorspellen, maar het gaat erom dat u zich tijdig aanpast aan de koersveranderingen op de beurs met behulp van een handelsplan. U moet de beurskoersen beheeren in plaats proberen te voorspellen. Met technieken die ervoor zorgen dat u tijdig wordt gewaarschuwd voor de spreekwoordelijke bochten in de weg. Of u wilt bijsturen is en blijft uw persoonlijke afweging. Afgelopen weekend heb ik het technisch/kwantitatieve model met mechanische handelssignalen waar mogelijk verder verbeterd, hoe moeilijk het ook zal zijn om in de toekomst ‘alles’ te beheersen. De aanpak blijft een navigator. Een hulpmiddel. Niet om beurskoersen te voorspellen, maar om de beweging van de toekomstige beurskoersen (lees: kansen en bedreigingen) beter te beheersen door er vooraf over na te hebben gedacht in plaats van verrast te worden.

TECHNISCHE ANALYSE SAMENVATTING

Amerikaanse, Duitse en Nederlandse staatsobligaties worden weer gevraagd. De edele metalen zilver en goud, Europees vastgoed, grondstoffen en aandelen worden per saldo aangeboden.

 

 

 

De Amerikaanse iShares  Barclays 20+ YR T Bond Fund geeft een relatieve sterkte (RS) alert t.o.v. de AEX-index. M.a.w. Amerikaanse staatspapier presteert beter dan de AEX.  Wel zijn deze staatsleningen en de bundfuture op de korte termijn ‘overbought’, terwijl de overige waarden ‘oversold’ zijn (= te ver/hard gedaald). Een korte termijn technisch herstel in de goudprijs en zilverprijs biedt kansen om de ‘Sell on Strength’-tactiek te gaan toepassen. Voor de olieprijs (Crude Oil) is dit nog niet aan de orde.

Trendstatus diverse beleggingsinstrumenten asset-categorieen

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

De Franse, Italiaanse, Spaanse en Duitse aandelenindices verloren vorige week het meest. China en India laten het afweten en de Braziliaanse Bovespa zit in een topvormingsproces. De BRIC-landen hebben ook zo hun sores. Alleen de Zwitserse SMI-index, de Mexicaanse beurs en Dow Jones Industrial Average houden eenzaam de stijgende trend nog vast.

Defensieve sectoren bevinden zich (nog) in stijgende trends, zorgelijk is de de retailsector en duurzame goederensector (topvorming), maar slecht vergaat het de meeste sectoren. Vorige week flinke aaren er relatief forse koersverliezen in de automobielsector, olie- en gasaandelen en de banken/verzekeraars.

Trendstatus sectoren Europa (DJ Stoxx) en V.S. (S&P)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De edele metalen hebben hun beste tijd gehad. De goudprijs heeft vorige week de meerjarige stijgende steunlijn van de afgelopen drie jaar opgezocht, maar nog niet doorbroken. De laatste candle kleurt evenwel rood nadat het 20-daags prijsgemiddelde onder het 120-daags prijsgemiddelde. Rond $ 1550 ligt er een fragiele steun uit september. Deze kan tijdelijk voor enige steun zorgen, maar de trend is in kwantitatieve zin neerwaarts gericht. Het beleid gaat dus naar ‘Sell on Strength’ voor de goudprijs.

Goudprjis vanaf oktober 2008

 

 

 

 

 

Alleen Crude Oil zit nog in een stijgende trend. Binnen de stijgende trend ljikt er sprake van een consolidatie/correctiefase. Pas bij een daling onder $ 91 krijgt ruwe olie de status ‘topvorming’.

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

De Amerikaanse dollar geldt momenteel samen met de Amerikaanse staatsobligaties als de veilige haven. De euro is op weg naar het laagste koersniveaus van dit jaar.

EUR/USD in 2011

 

 

 

 

Het dieptepunt in de euro dit jaar werd gezet op $ 1,2878 (actuele notering = $ 1,3042).

In de AEX wijst de lagere top op terugkerend aanbod.

 

 

 

 

Trendstatus AEX aandelen

 

 

 

 

 

 

 

De koopsignalen worden bewust genegeerd i.v.m. overwegend dalende trends in de wereldaandelenmarkten.

Trendstatus AMX-aandelen

 

 

 

 

 

 

 

Degenen die in aandelen moeten(!) beleggen doen dat bij voorkeur in aandelen die nog in een lange termijn stijgende trend bewegen (zie kolom LT)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzichten fictieve TA-modelportefeuilles:

Geen wijzigingen op dit moment, wel alert zijn a.u.b. op nieuwe verkoopsignalen in goud (ETF)

Defensief (startdatum 21 november 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEUTRAAL (startdatum 21 november 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OFFENSIEF (startdatum 1 augustus 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerstvolgende update verschijnt maandagavond 19 december 2011.

met vriendelijke groet,

Edward Loef