Wijsheid achteraf?

Een citaat uit van de heer J.G.F. Wertheim Salomonson, in 1987 van beroep technisch analist, had de beurscrash van 1987 destijds niet zien aankomen. Hij zei in een vraaggesprek destijds met het Financieel Economisch Magazine (FEM) kort na dreun het volgende: ‘Charts voorspellen niets. Wie het tegendeel beweert, is een genie of maakt zich schuldig aan zelfbedrog. Als de chart een indicatie geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging of van een uitbraak, dan signaleren wij dat. Voor de technisch analist geldt, evenzeer als voor zijn fundamentele vakbroeder, dat alle beurswijsheid achteraf is.’

Op 24 mei 2011 adviseerde LOEF Technische Analyse op zoomin.tv. (raadpleeg a.u.b. het internet) op basis van de gesignaleerde verslechteringen in de AEX  dat ‘geen positie ook een positie’ kan zijn. Dat was bij een AEX-niveau op 357,22. Als alternatief voor aandelen werd de kijker op het spoor gezet van de iShares Barclays 20-yr T-Bond Fund, een tracker op de langlopende Amerikaanse staatslening (tickersymbool TLT). De AEX blijkt sindsdien met ca. -17% gedaald, terwijl de obligatietracker + 26% is gestegen. Zo’n groot verschil maakt wel het onderscheid. Het had overigens niets met voorspellen van doen. Wel met het signaleren van veranderingen in de richting van de trends.

Als u wilt weten wat u in 2012 kunt verwachten, dan nodig ik u uit in de komende week dagelijks deze website te bezoeken. Ik voorspel u…charts voorspellen niets, maar charts geven wel een goede indicatie. Alles valt of staat met de gebruikte technische analyse methodieken om de voortdurende veranderingen in de beurskoersen te beheersen. De vraag is vervolgens wat u met die signaleringen doet. Het kan voor u zomaar het onderscheid betekenen tussen een succesvol jaar of weer een verloren jaar.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician