ASCX…dat wordt niks

De ASCX is de afkorting voor de Amsterdamse Small Cap Index. Het technisch beeld voor de ASCX-aandelen ziet er niet best uit. Het besloten gedeelte van deze site laat u zien wat u op basis van het koerspatroon kunt verwachten. De beursindex bestaat uit zgn. ‘generaals’ en ‘soldaten’. Vergelijk de ASCX-aandelen met de soldaten en vergelijk de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average met de 30 generaals van het bedrijfsleven. De Dow Jones Index zit in een stijgende trend, terwijl de ASCX-index in een duideljke dalende trend zit. De generaals willen vooruit, maar de soldaten willen niet. Die lopen weg…de andere kant uit. Het is een patroon dat je vaak ziet als men in het defensief wordt geduwd.

Iets anders is het begrip relatieve sterkte. De relatieve sterkte tussen aandelen (stocks) en staatsobligaties (bonds) geeft – zoals eerder aangekondigd – aan dat er een schrale kerst in aantocht is. Een belangrijke constatering voor hen die nu nog hopen op een eindejaarsrally.

In het overzicht hieronder treft u de volgende relevante data aan: onderliggende index / slotkoers / %-verandering tov vorige dag / status lange termijn trend / relatieve sterkte / TA alert / RS alert / OBOS MT / OBOS KT

 

 

 

 

 

 

Ik ben van plan om dit overzicht hierboven dagelijks te tonen. Het is een momentopname aan het einde van de handelsdag. De AEX geldt als ‘benchmarkt’ voor de relatieve sterkte vergelijking. U ziet twee plussen bij de Euro Bund Future en de iShares Barclays 20+ YR Treasury Bond Fund. Dat wil zeggen dat deze twee waarden relatief beter presteren dan de AEX-index. De TA-alert geeft een ‘BUY’-signaal voor Crude Oil (waarover straks meer) en er is een RS-Alert, wat wil zeggen dat de Amerikaanse staatslening m.i.v. vandaag een periode van outperformance inluidt t.o.v. AEX-index. Conclusie: bonds zijn ‘in’, aandelen zijn ‘uit’.  In de kolom OBOS zien we overbought/oversold situaties ontstaan in de rode respectievelijk groen gekleurde kaders. De OBOS MT is van toepassing voor de middellange termijn en word gebaseerd op een 14-daags RSI en de OBOS KT is van toepassing op de korte termijn en wordt gebaseerd op de Stochastics. In de RSI is er sprake van een relatief dure waardernig boven 70 (bij de Stochastics is dit hoger dan 80) en van een goedkope waardering onder 30 (bij de Stochastics is dit lager dan 20). De goudprijs en de grondstoffenindex zijn op dit moment dus relatief goedkoop, terwijl de Bundfuture voor de korte termijn aan de dure kant is.

De Amerikaanse technologiesector begint vandaag met een periode van underperformance t.o.v. S&P 500 index en er is sprake van topvorming. Straks een blik op de Nasdaq-100 index. De sector Health Care bevindt zich in een bodem-proces, maar de vraag is deze index erin zal slagen om de stijgende trend te pakken te krijgen. De brede samengestelde S&P 500 index zit in een dalende trend en gaf gisteren een ‘short’-alert (anticiperen op doorzettende zwakte).

 

 

 

 

De Nasdaq-100 index (zie onder) gaf op 5 december het ‘startsein’ voor een ‘hedge’-beleid volgens de uitkomsten van het technisch/kwantitatieve model. Na de trendomslag volgde een ‘exit long’-waarschuwing op 13 december gevolgd door een ‘sell’-alert op de 14e. In weerwil van de Dow Jones Industrial Average (hoger sloot, maar 99 indexpunten tijdens de handelsdag weer teruggaf) ging de Nasdaq-100 index vanaf de openingsbel verder omlaag. Deze negatieve divergentie is eenzelfde vorm van deserteren als de small caps wegrennen van de generaals.

 

 

 

 

In de AEX vandaag weinig bijzonderheden…wel geeft de groen/zwarte MACD die afgeleid wordt van de paarse RS-lijn t.o.v. de Duitse Bund future een negatieve kruising (= ‘dead cross’) te zien. Merk op dat vergelijkbare kruisingen eerder dit jaar de AEX in correctiefasen duwde. Een daling naar 275 (= onderkant stijgende steunlijn) voor de jaarwisseling wordt realistisch geacht. Ook omdat eind december een 15-weeks cyclusbodem op het kerstmenu staat.

 

 

 

 

De ASCX-index volgt het pad van medio 2008…

 

 

 

 

 

AEX trendoverzicht

 

 

 

 

 

 

AMX trendstatus

 

 

 

 

 

 

 

DJ Eurostoxx 50 index trendstatus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Europese DJ Stoxx 600 sectoren trendstatus

 

 

 

 

 

Fictieve Offensieve TA-Modelportefeuille (let op: enkele stop loss limieten zijn verlaagd door RBS)….vandaag geen aanvullingen/wijzigingen (behalve dan opname van gisteren vermelde Turbo Short instrumenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Performance grafiek vanaf 1 augustus jl.

 

 

 

 

 

 

LEGENDA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,

Edward