Aan diggelen…

Op 28 april dit jaar om 14:30 uur kon u op de website van Het Financieele Dagblad (rubriek ‘ondernemen en beleggen’) een artikel lezen, waarin ik aangaf dat de tijd gekomen was om de hoge zilverprijs te ‘verzilveren’. In die week was er sprake van een recordhandel, waarbij het futurescontract tussen $ 49,82 en $ 45,65 slingerde en de openings- en slotkoers in het midden van de dagrange werden opgemaakt. Het kruis dat hierdoor in de daggrafiek ontstond illustreerde een situatie waar vraag en aanbod (bij een recordhandel!) elkaar in evenwicht hield. Het bericht was amper geplaatst en de prijs van zilver ging daarop met -34% omlaag. Sindsdien zit menig speculant in zilver met de scherven.

De zilverprijs (en goudprijs) zijn vandaag fors onderuit gegaan. Degenen die er nog steeds vanuit gaan dat edele metalen een goede vluchthaven zijn in onzekere tijden, doen er goed aan om de koersgrafieken van de zilverprijs en goudprijs hieronder goed in ogenschouw te nemen. Het koerspatroon in de zilverprijs heeft een imposant (H)oofd(S)chouderpatroon afgerond, waarbij de nekslag vandaag is gegeven via een daling onder de neklijn. Het risico van een vrije val van tientallen procenten in relatieve korte tijd dringt zich nu in snel tempo op.

Zilverprijs continouus futures

 

 

 

 

De stijgende trendlijn in de semilogaritmische koersgrafiek van de zilverprijs van de afgelopen drie jaar is vanavond gesneuveld. De paarse candle wijst op een sterk negatief momentum.

In de hieronder afgebeelde iShares Silver Trust is het (H)oofd(S)chouderpatroon in de liniaire koersgrafiek afgebeeld. Op basis van dit koerspatroon kan een koersdoel worden berekend van ca. $ 10 hetgeen een dalingspotentieel suggereert van ruim -60%.

 

 

 

 

De goudprijs breekt in de log-chart ook onder een stijgende trendlijn. Ik kwantitatieve zin is de candle nog zwart (= overgangsfase / neutraal), maar het 20-daags gemiddelde zal spoedig onder het 120-daags gemiddelde kruisen. De contouren van een trendomslag in de edele metalen tekent zich af.

Goudprijs continuous futures vanaf september 2008

 

 

 

 

In de SPDR GOLD TRUST (tickersymbool GLD, zie grafiek onder) is er na de ‘blow off’ in augustus dit jaar een proces van lagere toppen ontstaan (= toenemend aanbod). Deze week werd de stijgende steunlijn van dit jaar neerwaarts gebroken en vandaag sluit deze goudtracker onder de bodem van september. Lagere koersniveaus mogen de komende tijd worden verwacht.

Chart SPDR GOLD TRUST in 2011

 

 

 

 

De prijs van Crude Oil (zie grafiek vanaf 2008) is afgeketst op een gebroken meerjarige steunlijn. Hoewel het sein nog op groen staat in kwantitatieve zin (= combi olieprijs & 20/120-daags gemiddelden) is de forse koersdaling vandaag aanleiding om kritischer naar uw risicomanagement te kijken ten aanzien van eventuele hausseposities. De olieprijs daalde met ruim $ 5 onder de $ 95 per vat.

 

 

 

 

De enige veilige haven lijken de staatsobligaties van de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. De iShares Barclays 20+ US T-Bond Fund (tickersymbool TLT) steeg vandaag in een blauwe candle en dit illustreert een sterk onderliggend momentum.

iShares Barclays 20+ US T-Bond Fund in 2011

 

 

 

 

De aandelenmarkten waren vandaag over een breed front in mineur. Terwijl de terugkerende zwakte geen verbazing mag wekken (zie vorige publicaties) is het nu ook zaak om aandacht te besteden aan de Chinese en Indiase aandelenbeurzen.

De Chinese Shanghai & Shenzhen 300 index (zie chart vanaf 2008) heeft een belangrijk steunniveau gebroken….

 

 

 

 

In de Bombay Sensex 30 index ontwikkelt zich een (H)oofd(S)chouderpatroon.

 

 

 

 

In Rusland is in de RTS-index ook een omvangrijk (H)oofd(S)chouderpatroon in ontwikkeling. De 20-/120-daags koersgemiddelden wijzen sterk naar beneden.

 

 

 

 

Dan volgt hieronder een overzicht van de verschillende (Europese) aandelenkoersen

AEX index

 

 

 

 

 

 

AMX index

 

 

 

 

 

 

Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

DJ Eurostoxx 50 aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN Fictieve Offensieve TA-modelportefeuille

In de portefeuille wordt opgenomen t.w. ca. 2% van totale omvang:

– NYSE ARCA GOLD BUGS TURBO SHORT (Isin-code NL0009939511) / stop loss 628)

– ZILVER TURBO SHORT (Isin-code NL0009999796) / stop loss 32)

– INDIA TURBO SHORT (Isin-code NL0009937580 / stop loss 998)

NB

De fictieve TA-portefeuille is zeer offensief ingericht anticiperend op voortzettende koersdalingen. LET OP: Turbo Short instrumenten hebben een hefboomwerking. Zorg ervoor dat u precies van tevoren weet wat u maximaal kunt/mag verliezen als u in deze instrumenten belegd. Deze portefeuille is GEEN persoonlijk advies maar uitsluitend bedoeld om over drie jaar een ‘bewezen trackrecord’ op te bouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Performance chart

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,

Edward Loef