Bij de eerstvolgende rotonde…

…slaat u rechtsaf.

Wel handig hoor, zo’n navigator in onbekend gebied. Geen gehannes meer met uitvouwbare kaarten, die je ook nog moet kunnen lezen. Geen ruzie meer met de bijrijder of de te nemen afslag toch niet beter linksaf is. Wie vroeger op reis ging naar een verre bestemming probeerde alles goed voor te bereiden. Is er getankt? Is de auto technisch nagekeken. Zijn de sneeuwkettingen binnen handbereik voor het geval dat…?

Op deze site wordt enerzijds onderweg wel gesproken over de route op de financiele markten, maar anderzijds wordt met een schuin oog gekeken naar de navigator die is ingesteld op de telkens veranderende omgeving. Als het nodig is, geeft de navigator aan of het stuur naar links of naar rechts moet en soms wordt er automatisch afgeremd omdat de sensoren aangeven dat dit verstandig is. Hoe dat in praktijk bij LOEF er aan toe gaat…kijk mee in het besloten gedeelte.

De AEX sloot vandaag 1,17 punten hoger op 298,56. Ondanks het lichte herstel is er nu sprake van topvorming. Dat is af te leiden uit de zwartgeblakerde candle (klik hiervoor 1x op de koersgrafiek). Zwarte candles ontstaan bij een kruising van het (rode) 120-daags gemiddelde. Dit 120-daags gemiddelde is bepalend voor de richting van de hoofdtrend en daarmee de denkrichting van de technische analyse op deze site. Immers, als belegger ben ik geinteresseerd in de richting van de markt, want dan weet ik of ik moet kopen of verkopen.

 

 

 

 

De hellingshoek van het roodgekleurde 120-daags gemiddelde is naar beneden gericht. De geldstroom vloeit per saldo dus uit de beurs. De blauwgekleurde 20-daags koersgemiddelde ligt onder het 120-daags koersgemiddelde. In de kwantitatieve benadering is een 20-daags koersgemiddelde onder het 120-daags koersgemiddelde de objectieve constatering van een dalende trend. Wanneer de beurskoers boven het 20-daags gemiddelde noteert is er dan sprake van een ‘bear’markt herstel. In de legenda kunt u de aanduiding van de kleuren hieronder straks nalezen.

 

 

 

 

 

 

 

Het overzicht van de AEX kent een korte termijn trend en lange termijn trend (KT en LT). De korte termijn trend is positief of negatief al naar gelang de beurskoers boven of onder het 20-daags simpele koersgemiddelde sluit. De lange termijn trend is positief of negatief al naar gelang het 20-daags gemiddelde boven of onder het 120-daags gemiddelde sluit. De korte termijn trend voor de AEX is positief, de lange termijn trend is negatief. Met het oog op dit laatste wordt een ‘Sell on Strength’-tactiek toegepast volgend het principe van ‘The trend is your friend’. De laatste tradingsignalen zijn dan ook ‘sell’-signalen.

De zwarte candles markeren potentieel overgangsfasen in de hoofdtrend, maar de hellingshoek van het 120-daags gemiddelde wordt zolang mogelijk als indicatie voor de meest waarschijnlijke toekomstige richting gebruikt. Het aandeel KPN krijgt in het overzicht hierboven een ‘V’erkoopsignaal. In de grafiek verschijnt de aanduiding ‘short’, hetgeen een aanduiding is van de technisch/kwantitatieve navigator om te anticiperen op een route naar het zuiden met de aandelenkoers.

 

 

 

 

Het aandeel ROYAL DUTCH krijgt in de kolom RSK een (R)elatieve (S)erkte (K)oopsignaal. In de grafiek is de kruising van de groen/zwarte MACD-lijn die afgeleid wordt van de relatieve sterkte (RS) ten opzichte van de AEX hiervoor verantwoordelijk. Wanneer u de trendoverzichten bestudeert, kunt u niet alleen bepalen of de trend zich beweegt in de door u gewenste richting, maar u kunt ook aan de hand van de kleur van de grafiek het momentum afleiden en beoordelen of de onderliggende waarde beter gaat presteren in relatie tot een andere beursgenoteerde waarde (in deze de AEX-index). Het aandeel Royal Dutch breekt opwaartst uit (= teken van kracht) en het ziet ernaar uit dat het aandeel de komende tijd beter zal gaan presteren dan de AEX-index (zie grafiek onder).

 

 

 

 

Het overzicht van de AMX kunt u nu ook beter begrijpen. Het aandeel ASM Internationaal is boven het 20-daags koersgemiddelde gesloten (gisteren werd een stop loss actief…check altijd zelf een grafiek als dat mogelijk is).

 

 

 

 

 

 

 

De technologysector bevindt zich in een dalende trend (zie overzicht onder) en ASM International is dus een positieve uitzondering (nog). Wees selectief in uw keuzes en maak gebruik van stop loss technieken.

 

 

 

 

 

 

De Europese Insurance sector krijgt vandaag absolute en relatieve ‘V’erkoopsignalen. De beurskoers zakt onder het 20-daags gemiddelde en dit gemiddelde noteert onder het 120-daags gemiddelde. Het sein staat dus op rood voor beleggers met belangen in de Europese Insurance sector. LET OOK OP DE RELATIEVE VERZWAKKING door de negatieve kruising in de zwart/groende MACD-lijn.

 

 

 

 

Uit de koersgrafiek van de Europese Insurance sector blijkt aan de hand van de kleuren en signalen heel goed het trendvolgende karakter van ‘kopen op zwakte’ tijdens een stijgende trend en ‘verkopen op sterkte’ tijdens de dalende trend. Als u in staat bent om ‘ondersteboven’ te leren redeneren, dan kunt u niet alleen verdienen in/tijdens stijgende koersperioden, maar kunt u met eigen ogen zien en al uw vingers aanwijzen waar specifieke momenten ontstaan (zie alerts in de grafiek) die de route van de beurskoers probeert te volgen / respecteren. Met voorspellen heeft dit niets te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het aandeel ING Groep (zie grafiek onder) is gisteren onder het 20-daags koersgemiddelde gedrukt en daalde vandaag verder. Geld verdienen aan dalende koersen is mogelijk. Denk aan het kopen van puts opties en/of schrijven van call opties, short CFD’s, Turbo Short instrumenten…genoeg keuze om ook in een dalende markt niet op handen te blijven zitten en lijdzaam toe te kijken hoe uw vermogen verdampt.

 

 

 

 

 

Hierna volgt zodadelijk het overzicht van de fictieve offensieve modelportefeuille. Wall Street is in mineur gesloten.  In de Amerikaanse S&P 500 Insurance Group (zie chart) gaat het sein ook op ‘short’. Een goede reden om zodadelijk een Turbo Short te selecteren in de verzekeraars.

 

 

 

 

Een Turbo Short in de verzekeraars is er niet…daarom valt de keuze op een Turbo Short ING

WIJZIGINGEN FICTIEVE OFFENSIEVE MODELPORTEFEUILLE

Voor een bedrag van maximal 2% wordt een TURBO SHORT ING opgenomen (ISIN code NL0009990662, indicatiekoers EUR 1,91, stop loss EUR 6,60).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan tot slot nog een overzicht op basis van de slotkoersen van 12 december van (bekende) aandelen die nog in opgaande trends bewegen (afgezet tegen de AEX).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerstvolgende update verschijnt morgen in de avonduren….

Mvg,

Edward Loef