DISCIPLINE, Discipline en discipline…

In de weekendeditie van Het Financieele Dagblad kunnen beleggers op de voorpagina over de Europese top lezen dat er ‘geen doorbraak’ is, ‘geen oplossing’ en ‘toch goede hoop’. Een ander woord voor ‘hoop’ is ‘uitzicht’ of ‘verwachting’. Het is een op de toekomst gerichte gedachtengang. Het is een synoniem voor ‘afwachting’ of zelfs ‘geloof’. In de rol van technisch analist als ‘voorspeller’ van toekomstige trends heeft LOEF geen ‘fiducie’ in het woord ‘hoop’.

Waar is het mis gegaan, zodat we nu het woord ‘hoop’ zo vaak horen? We vragen het aan Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank. Hij zei afgelopen vrijdag over het akkoord op de Europese top het volgende: ‘Het zal de basis worden van een goede begrotingsovereenkomst en meer discipline in het economisch beleid van de eurolanden’. Omdat er geen discipline is geweest in het verleden – en waarschijnlijk ook niet in de toekomst(!) – zouden er meer automatische sancties moeten komen.  Het probleem is zonneklaar…politieke leiders hebben fantastische voornemens, maar discipline?

En waar gaat het bij u mis? Bent u ook iemand die ‘hoopt’ of ‘verwacht’ of maakt u liever een plan, waarop u kunt terugvallen als het moeilijk wordt? Aan technisch analisten wordt vaak de vraag gesteld ‘waar gaat de markt heen?’ of ‘wat verwacht u voor het beursjaar 2012?’.

LOEF Technische Analyse is net die arts (zie vorige publicatie) die graag mensen tegemoet komt om tekst en uitleg te geven, maar de betekenis ervan ligt genuanceerd. Immers, ondanks alle verwachtingen kan er van alles en nog wat misgaan en daarom pleit LOEF Technische Analyse ervoor om NIET te voorspellen (lees ‘hopen’), maar de koersgrafieken te gebruiken om het hier en nu te ‘beheersen’. Dit vraagt om een handelsplan, risicobeheersing en discipline. Uw probleem ligt niet bij uw vermogensbeheerder, maar bij uzelf. Raadpleeg een psychiater. Alexander Elder heeft mij behandeld en schreef mij in mijn opleiding drie keer de letter ‘M’ voor: Methode, Moneymanagement en Mind. En vooral dat laatste, die ‘Mind’ is ons grote probleem. Wij moeten werken aan discipline, discipline en nog een keer discipline. Discipline krijgt u niet eerder(!) als u zelf ‘gelooft’ in een methode en de regels van dit methode ook strikt naleeft voor het geval als het toch mis gaat. Het is niet erg om af en toe te falen, maar schrijf ter voorkoming ervan voor uzelf ook daar regels voor (lees: automatische sancties’). Falen is niet erg. Volharden in falen wel.

Ik hoop u te inspireren voor een bezoek aan het besloten gedeelte, waarin een methode ‘hopelijk’ bijdraagt aan uw voornemen om op de beurs te overleven.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician