DISCIPLINE, Discipline en discipline…

In de weekendeditie van Het Financieele Dagblad kunnen beleggers op de voorpagina over de Europese top lezen dat er ‘geen doorbraak’ is, ‘geen oplossing’ en ‘toch goede hoop’. Een ander woord voor ‘hoop’ is ‘uitzicht’ of ‘verwachting’. Het is een op de toekomst gerichte gedachtengang. Het is een synoniem voor ‘afwachting’ of zelfs ‘geloof’. In de rol van technisch analist als ‘voorspeller’ van toekomstige trends heeft LOEF geen ‘fiducie’ in het woord ‘hoop’.

Waar is het mis gegaan, zodat we nu het woord ‘hoop’ zo vaak horen? We vragen het aan Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank. Hij zei afgelopen vrijdag over het akkoord op de Europese top het volgende: ‘Het zal de basis worden van een goede begrotingsovereenkomst en meer discipline in het economisch beleid van de eurolanden’. Omdat er geen discipline is geweest in het verleden – en waarschijnlijk ook niet in de toekomst(!) – zouden er meer automatische sancties moeten komen.  Het probleem is zonneklaar…politieke leiders hebben fantastische voornemens, maar discipline?

En waar gaat het bij u mis? Bent u ook iemand die ‘hoopt’ of ‘verwacht’ of maakt u liever een plan, waarop u kunt terugvallen als het moeilijk wordt? Aan technisch analisten wordt vaak de vraag gesteld ‘waar gaat de markt heen?’ of ‘wat verwacht u voor het beursjaar 2012?’.

LOEF Technische Analyse is net die arts (zie vorige publicatie) die graag mensen tegemoet komt om tekst en uitleg te geven, maar de betekenis ervan ligt genuanceerd. Immers, ondanks alle verwachtingen kan er van alles en nog wat misgaan en daarom pleit LOEF Technische Analyse ervoor om NIET te voorspellen (lees ‘hopen’), maar de koersgrafieken te gebruiken om het hier en nu te ‘beheersen’. Dit vraagt om een handelsplan, risicobeheersing en discipline. Uw probleem ligt niet bij uw vermogensbeheerder, maar bij uzelf. Raadpleeg een psychiater. Alexander Elder heeft mij behandeld en schreef mij in mijn opleiding drie keer de letter ‘M’ voor: Methode, Moneymanagement en Mind. En vooral dat laatste, die ‘Mind’ is ons grote probleem. Wij moeten werken aan discipline, discipline en nog een keer discipline. Discipline krijgt u niet eerder(!) als u zelf ‘gelooft’ in een methode en de regels van dit methode ook strikt naleeft voor het geval als het toch mis gaat. Het is niet erg om af en toe te falen, maar schrijf ter voorkoming ervan voor uzelf ook daar regels voor (lees: automatische sancties’). Falen is niet erg. Volharden in falen wel.

Ik hoop u te inspireren voor een bezoek aan het besloten gedeelte, waarin een methode ‘hopelijk’ bijdraagt aan uw voornemen om op de beurs te overleven.

Afgelopen weekend gaf ik een presentatie in samenwerking met Stock Management Academie voor een netwerk voor en door zelfstandige beleggers. Die presentatie bestond uit twee delen. Het eerste deel ging over de rol van technisch analist als toekomstvoorspeller van beurskoersen. Immers, er is een internationaal erkende definitie voor ‘technische analyse’ die eindigt met de woorden ‘….to predict future price trends’. Het tweede deel ging over de rol van technisch analist als manager van beurskoersen. Heeft u belangstelling voor het bijwonen van een zo’n presentatie….laat het mij per email waten. Hoe meer mensen belangstelling hebben (voor wat 2012 ons brengt) en hoe u zelf uw handel en wandel onder controle houdt, hoe sneller er iets georganiseerd kan worden.

Eerst een koersgrafiek over de DAX index in het kader van ‘voorspellen’. Klik met uw muis op de grafiek hieronder en u ziet de koersgrafiek van de Duitse DAX-index bijgewerkt t/m 17 juni 2008:

 

 

 

)

Op 17 juni 2008 verscheen er een bericht op de weblog van www.NRC.nl dat de ‘Markt dreigt door te slaan’, zie link:  http://weblogs.nrc.nl/bankencrisis/2008/06/17/markt-dreigt-door-te-slaan/ . Het verhaal ging over een weeffout in het toezichtsysteem van de financiele markten. Wie dit weekend in De Financiele Telegraaf het artikel van Jaap van Duijn over ‘begrotingsdiscipline’ leest, kan waarschijnlijk beter begrijpen dat er waarschijnlijk niets is geleerd van hetgeen op 17 juni 2008 werd bepleit.

‘Als we iets van de geschiedenis leren, dan is het dat we niets van de geschiedenis leren’. Dit citaat van Winston Churchill schiet mij te binnen als de koersgrafiek van de DAX-index wordt vergeleken met de koersgrafiek van de DAX-index bijgewerkt tot begin december jl.

 

 

 

 

Regel 3 uit de technische analyse luidt dat de geschiedenis neigt zich te herhalen. Vandaar nu het complete plaatje van de koersgrafiek van de DAX-index (vanaf 2003):

 

 

 

 

De vergelijking mag dan wel niet helemaal 100% hetzelfde zijn, maar het koerspatroon rijmt wel. De ‘voorspelling’ is op basis van de derde vuistregel simpel. De DAX-index kan in de komende 12 maanden in waarde halveren.

Een vergelijkbare situatie dringt zich op in de Dow Jones Industrial Average:

 

 

 

 

De 30 ‘generaals’ in de Dow Jones Industrial Average gedragen zich erg sterk, waardoor het 20-daags koersgemiddelde boven het 120-daags koersgemiddelde is getrokken op dezelfde wijze als in mei 2008.

In het mechanische handelsmodel zijn er dit weekend enkele verbeteringen doorgevoerd (w.o.  enkele overlappend formules samengevoegd).

AEX-index met signalering afkomstig uit het mechanische handelsmodel.

 

 

 

 

Aan de basis van het model ligt de gedachte ten grondslag om 1) de richting van de hoofdtrend te signalen, 2) de kracht ervan te signaleren en 3) op de juiste momenten tactische (counter)trendsignalen te verkrijgen. Dit wordt gedaan aan de hand van een combinatie van de beurskoers en het 20-daags (blauwe) simpele en 120-daags (rode) simpel ekoersgemiddelde. Ligt het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde dan is de trend stjigend en dus benaderen we de markt door te ‘kopen op zwakte’. Ligt het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde dan is de trend dalend en is ‘verkopen op sterkte’ de tactische benadering.

Het kan gebeuren dat de beurskoers boven het 120-daags gemiddelde noteert, maar het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde ligt. De candles kleuren dan zwart. Het licht gaat als het ware even uit, omdat er dan mogelijk sprake is van een overgangsfase van negatief naar positief (zoals nu in veel beursindices het geval is). Het tactisch beleid is dan ‘geen positie is ook een positie’. Voor de meeste beursindices is nog niet duidelijk of het bodemproces zal doorzetten. De offensieve belegger houdt daarom vast aan ‘verkopen op sterkte’, totdat de koersgemiddelden elkaar opwaarts kruisen (en het beleid omgegooid wordt). De status van de trends kunt u afleiden uit de volgende overzichten:

Trendfase instrumenten asset-allocatie

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Europe/Amerikaanse hoofdsectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valatuparen

 

 

 

 

AEX-aandelen

 

 

 

 

 

 

AMX-index

 

 

 

 

 

 

BEL-20 index

 

 

 

 

 

DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dow Jones Index 30 aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

S&P 500 hoofdsectoren

 

 

 

OVERZICHT FICTIEVE MODELPORTEFEUILLES (geen wijzigingen)

Offensief (startdatum 1 augustus 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEUTRAAL (startdatum 21 november 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEFENSIEF (startdatum 21 november 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

LEGENDA