Raften op de beurs

Raften is leuk, maar niet ongevaarlijk. Beleggen op de beurs kan leuk zijn, maar het is niet zelden ook gevaarlijk. De stroomversnellingen en onverwachte wendingen op de beurs kunnen zelfs menig ervaren belegger een nat pak bezorgen. Zelfs al zit er een ervaren expeditieleider aan het roer op wie men vertrouwt. Wildwaterfraften kan een gevaarlijke sport zijn, zeker als er niet op de veiligheidsvoorschriften wordt gelet. Bij beleggen geldt dat exact hetzelfde. We naderen nu in rap tempo een gevaarlijk moment in de geldstromen op beurzen.

Het is een lastige rivier waar we momenteel (als aandelenbelegger) op varen. In de grafiek hieronder zien we een rode lijn. Deze lijn is dalend en weerspiegelt de richting van de geldstroom. Tegen deze stroom inroeien is lastig, maar meeroeiren is de weg die de minste krachtsinspanning vergt. Dat doen we dus dan maar. De blauwe lijn zijn de golven die ons boven water houden, maar kunnen ons in de beursindex af en toe onderdompelen (zie blauwe lijn onder de rode lijn). We zitten nu dicht tegen het moment aan om weer even adem te kunnen happen.

 

 

 

 

De blauwe lijn is het 20-daags gemiddelde en de rode lijn is het 120-daags gemiddelde van de S&P 500 index (zie grafiek onder). De S&P 500 index zit gevangen in een driehoek. Vraag en aanbod werkt nu tegen elkaar in zonder dat duidelijk is welke kracht het sterkst zal zijn. Zonder te willen voorspellen kiest ondergetekende analist voor een defensieve houding, omdat het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert. Dat betekent dat met ‘verkopersogen’ naar de markt wordt gekeken. De S&P 500 index botst nu met een weerstandlijn en voormalige steunzone eerder dit jaar. Hier kan een draaikolk van vraag en aanbod ontstaan (zie bodems maart en juni 2011).

 

 

 

 

Of deze benadering juist is wordt o.a. beoordeeld door gebruik te maken van de beschikbare instrumenten om koers te varen. De stochastics (parameters 8-5-3) afgebeeld in de grafiek hieronder op uurbasis gedraagt zich nu op een wijze die onder water een negatieve divergentie aan het licht brengt zoals eerder meegemaakt in de ‘bear’marktrally eind juni/begin juli dit jaar.

 

 

 

 

In Europa zien we in de DJ Stoxx 600 index een 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde bewegen. De stochastics noteert op 93 in een schaalverdeling 0-100 aan de bovenkant van de range, hetgeen aangeeft dat de ruimte naar boven waarschijnlijk grotendeels/volledig is benut.

 

 

 

 

Het lijkt dus vooral verstandig om met de stroom mee te roeien dan ertegen in. Andere omgevingsfactoren bevestigen vooralsnog dat veiligheid door de markt(en) wordt geprefereerd. Kijk maar naar de US Dollar index.

 

 

 

 

De vraag naar US Dollars neemt per saldo nog steeds toe. De vlucht zegt veel over de mate van vertrouwen in de financiele markten. In de Bund future is het laatste signaal een ‘buy’-signaal (d.d. 30 november jl.). Sindsdien noteert het contract op de Duitse staatslening hoger.

 

 

 

 

Terwijl de omgevingsfactoren nog niet overtuigend positief zijn voor aandelenbeleggers, weet de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average ondertussen de stijgende trend voort te zetten.

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX 

 

 

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONCLUSIE:

Op Wall Street zijn met name de ‘generaals’ in de Dow Jones Index die de leiding nemen in de weg naar boven. De breder samengestelde aandelenindices moeten nog volgen, anders is er sprake van desertie. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer. In Europa vandaag

Hieronder volgt het overzicht van de dagelijkse fictieve TA-modelportefeuille. Vooralsnog wordt met het oog op de overheersend dalende trends in de aandelenmarkten ‘baisse’posities ingenomen, totdat het tegendeel wordt aangetoond.

OFFENSIEVE TA-MODELPORTEFEUILLE + PERFORMANCE CHART 6 december 2011