Dichte mist

Deze week staat – zoals genoegzaam bekend mag worden verondersteld – geheel in het teken van het vinden van een definitieve oplossing voor de schuldenproblematiek in de eurozone. Iedere belegger is op zoek naar het laatste nieuwsfeitje of aanknopingspunten in de hoop en verwachting te kunnen beoordelen of persoonlijke verwachtingen of de ingenomen posities (a la hausse c.q. a la baisse) de juiste zijn. En dan maar hopen dat de beslissing eind deze week de juiste is. Soms zijn er momenten in het leven van de belegger (of de analist) dat het verstandiger is om geen positie (of een visie) te hebben. Simpelweg omdat niet goed is te beoordelen hoe de weg zal zijn. Vergelijk de actuele situatie met de dichte mist die recent als een deken over Nederland lag. Als je dan niet noodzakelijkerwijze de weg op moet, blijf dan liever thuis. U raadt al wat de strekking is van dit betoog. En de charts? Die geven hiertoe alle aanleiding.

De daily candles in de AEX zijn momenteel zwart gekleurd (klik op de grafiek). De richting van de Amsterdamse beurs is niet langer helder. In de regel zal bij een (blauw) 20-daags koersgemiddelde boven een (rood) 120-daags gemiddelde een reactie onder het 120-daags gemiddelde leiden tot een continuatie van de richting van de hellingshoek van het 120-daags gemiddelde. Goed lezen en goed kijken, dan ziet u hoe dat begin 2010 in de AEX werkte en hoe dat werkte in de periode tussen oktober 2010 en mei 2011. Diepe correcties kleurden de AEX zwart, waarna de stijging werd hervat.

 

 

 

 

Het omgekeerde is ook van toepassing. Bij een dalend 120-daags koersgemiddelde, waarbij het 20-daags gemiddelde lager noteert, zijn oplevingen boven het 120-daags gemiddelde vaak tijdelijk van aard, waarna de dalende trend weer inzet. Deze situatie zagen we in de periode mei t/m augustus 2010 . Maar op enig moment is de zwarte candle een overgangsfase. Een aanwijzing hiervoor wordt soms eerder gegeven. Denk in dit geval aan de hogere bodem in de AEX op 25 november, hetgeen een teken is van gretiger vraag. Zoiets deed zich ook in augustus 2010 voor.

Vooralsnog is een 15 weeks cyclusbodem ‘gepland’ voor eind december, hetgeen deze maand nog een daling in het vooruitzicht stelt. In het trendoverzicht van AEX-aandelen is de lange termijn trend (zie kolom LT) nog overwegend dalend. Geen reden om haast te maken met instappen om straks in de mist te verdwijnen.

 

 

 

 

 

 

In de breder samengestelde DJ Stoxx 600 index (zie grafiek hieronder) wordt de 120-dagen lijn vandaag overschreden. Merk op dat na de neerwaartse kruising dit jaar van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde elke opleving rond deze 120-dagenlijn eindigde.

 

 

 

 

Qua timing lijkt nu instappen niet verstandig. Gekozen wordt voor de weg van de minste weerstand en dat is een ‘Sell on Strength’-tactiek aansluitend bij een dalende trend.

 

 

 

 

In de Verenigde Staten is er ook sprake van een zwarte candle in combinatie met twee dalende gemiddelden. Zowel in de Europese DJ Stoxx 600 index als in de Amerikaanse S&P 500 index waren de twee laatste technische alerts een ‘short’-signaal. Hoewel het zicht op de beurzen zeer mistig is met die zwarte candles, wordt toch besloten voor de offensieve portefeuille om morgen met een tweetal posities de weg op te gaan.

WIJZIGINGEN MODELPORTEFEUILLE

In de offensieve fictieve TA portefeuille wordt op dinsdag 6 december voor een bedrag t.w.v. 2% van het totale vermogen een AEX Turbo Short gekocht met een stop loss op 316 (ISIN-code NL0009990589, indicatiekoers 1,85). Ook wordt op dezelfde wijze een ‘European Technology Turbo Short’ gekocht met een stop loss op 261 (ISIN-code NL0009337963, indicatiekoers 9,19). De reden voor deze laatste actie geeft de grafiek aan naar aanleiding van een verkoopsignaal dat vandaag werd gesignaleerd in het trendoverzicht van de Europese hoofdsectoren.

Grafiek DJ Stoxx 600 Technology index in 2011

 

 

 

 

Overzicht Europese hoofdsectoren

 

 

 

 

 

Tot morgenavond…en bedankt voor uw belangstelling!

Edward Loef

LEGENDA