Wat piloten ons leren…

Beleggen en speculeren is voor de meesten die deze website bezoeken een spannende bezigheid. Het lijkt een beetje op vliegen. Als we instappen dan voelen we de senstatie bij het opstijgen. Maar eenmaal in de lucht is er altijd weer die angst om neer te storten. U vertrouwt natuurlijk op de (ervaring van de) piloot en zijn dashboard, maar toch…u weet dat er van alles tijdens de vlucht kan misgaan. Voor dit soort omstandighende gelden standaardprocedures. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met de motoren, zan zal men doorgaans kiezen voor een (nood)landing bij het dichsttbijzijnde vliegveld. Dreigt er een storm, dan zal er uitgeweken worden. De piloot zal niet star blijven doorvliegen in de hoop dat het wel goed komt, maar tijdig maatregelen nemen om veilig van A naar B te komen. En zelfs als de lucht voor het opstijgen hemelblauw is, dan nog zal de piloot – bekend met de vliegmachine en alle boordinstrumenten – in de cockpit allerlei controles uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Zelfs al heeft de piloot jarenlange ervaring en is alles een routinehandeling, dan nog is elke vlucht  reden om de checklist voor het opstijgen helemaal te doorlopen ter voorkoming van calamiteiten.

Net als de piloot wil de technisch analist niets over het hoofd zien. De technisch analist loopt daarom alle onderdelen na om eventuele problemen te voorkomen. Die piloten…daar kunnen wij veel van leren.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician