Tegenaanval centrale bankiers

De centrale banken van Canada, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zwitserland, de Verenigde Staten en Europa (ECB) hebben de bokshandschoenen opgenomen om het negatieve sentiment uit de ring van de financiele markten te meppen. De aandelenmarkten vliegen omhoog. De AEX noteerde kort na de acties van de centrale bankiers zo’n 10 indexpunten hoger op 298,44.

Charles Dow, de grondlegger van de technische analyse, maakte in de grafiekanalyses onderscheid tussen drie soorten trends, waarbij de kortste trend (= ‘Minor’) als ‘meaningless in themselves’ wordt omschreven. In de Dow Theorie geldt de ‘Minor’ als een beweging die meestal minder dan zes dagen bedraagt. Edwards & Magee waarschuwen in het boek ‘Technical Analysis of Stock Trends’ (1948), waarin uitgebreid wordt ingegaan op de Dow Theory, voor het volgende fenomeen: ‘Primary and Secondary trends cannot be manipulated; it would strain the resources of the U.S. Treasury to do so’, echter ‘The Minor trend is the only one of the three trends which can be “manupilated“. Kortom, vanuit technisch oogpunt is het op zichzelf staande koersherstel door ingrijpen van de centrale bankiers ‘meaningless in themselves’. Waar het bij beleggen om draait is de richting van de hoofdtrend die langer dan een jaar duurt (= Primary). Voor reacties tegen de (dalende) hoofdtrend in zijn meerdere ‘Minors’ nodig die samen kunnen optellen tot een ‘Secondary’-beweging die drie weken tot drie maanden kan aanhouden.

De AEX heeft het 38,2% Fibonacci-retracment niveau overschreden vanaf de top vorige maand naar de bodem deze maand. Dankzij ingrijpen van de centrale bankiers is de tegenaanval ingezet, waarbij de middenlijn opwaarts is overschreden. De eerstvolgende ‘natuurlijke’ (61,8%) Fibonacci-weerstand ligt op AEX 299,29. Boven dit niveau begint het tot nu toe aangehouden bearish werkschema voor de rest van dit jaar te wankelen en gaan de bears mogelijk ‘knock out’. Hierover vanavond nabeurs Wall Street meer informatie in een nieuwe update.

In de AEX is het 120-daags gemiddelde (van belang voor beleggers) dalend. Het 20-daags gemiddelde lijkt te bodemen. De oranje candles markeren het gebied waar beleggers de tactiek ‘sell on strength’ in praktijk kunnen brengen. Deze tactiek bepaalt sinds de koersdaling van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde op 12 mei dit jaar de denkrichting. De centrale bankiers hopen met hun tegenactie de dalende trend een halt toe te roepen en om te keren. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag als we Charles Dow mogen geloven.

AEX in 2011 met als laatste tradingsignaal deze week een alert omschreven als ‘relief rally BUY’. Het voorspelt niets (hoewel men nu zou zeggen van wel), maar het is een voorbedachte omschrijving van hoe de opleving eerder deze week opgevat/gelezen moet worden.