De beer even op de bank

Vanochtend meldde Het Financieele Dagblad dat er een redding op komst is door de Europese Centrale Bank. Het Internationale Monetaire Fonds zou klaar staan om Italie te steunen (hetgeen wordt ontkend door het IMF). Duitsland en Frankrijk sturen aan op een europact tussen landen in de eurozone met een triple-A status. Tot zover de fundamentele argumenten die worden aangevoerd door de media om de hoop te verklaren op basis waarvan de beurskoersen vandaag uitbundig stegen. De beer is even gaan pauzeren. Hoop doet de stieren leven. De laatste keer dat de AEX meer dan 3,8% op een dag steeg was op 27 oktober jl. (inderdaad…een dag voor het draaipunt). Wat betekent dit?

De AEX steeg vandaag met +3,89% om te sluiten op 285,07. Vanochtend werd er een ‘gap’ geslagen tussen de openingskoers op 276,71 en de hoogste koers van afgelopen vrijdag op 275,21. De vorige keer dat de AEX meer dan 3,8% hoger sloot was op de top van de ‘bear’marktrally op 27 oktober dit jaar in de hoop op een oplossing tijdens een Europees topoverleg. Op 1 november al berichtte Het Financieele Dagblad ‘Euforie over EU-top verdwenen’.

De AEX-index steeg op 27 september jl. met +4,5% en veroorzaakte toen ook een ‘gap’ die een week later werd gesloten. De kans dat de AEX dus terugvalt naar 275,21 is dus zeker aanwezig. Stijgingen op indexniveau groter dan 3,8% op een dag deden zich dit jaar niet eerder voor. Vorig jaar was er slechts een dag waarop de AEX meer dan 3,8% steeg en dat was op 10 mei daags na de ‘flashcrash’. De AEX eindigde toen op 335,24. Elf dagen later noteerde de AEX op een nieuw dieptepunt (305,03). Dat u het even weet…..

In de periode tussen de top in 2007 en mei vorig jaar vonden ook koersstijgingen plaats groter dan 3,8% op een dag. Om precies te zijn waren dat 17 momenten. Bij slechts twee van deze zeventien momenten werd het intraday dieptepunt van die stijgingsdag nadien niet meer neerwaarts doorbroken. Koersstijgingen van meer dan +3,8% op een handelsdag lijken vooral een fenomeen voor in een bearmarkt. Tijdens de bullmarkt tussen febrruari 1991 en september 1997 kwam er geen enkele dag voor dat de AEX meer dan 3,8% steeg. Maar tijdens de bearmarkt tussen 2000 en 2003 waren er maar liefst 30 van zulke dagen.

Enfin…men mag van mij gerust beleggen op basis van hoop, maar ik zou zelf er de voorkeur aan geven om zelf de regie in handen te nemen. Bijvoorbeeld door aan te nemen dat koersen bewegen in trends. Trends worden opgebouwd uit een proces van stijgingen en dalingen. De kunst is om hierin enige lijn te ontdekken of te brengen. Dat laatste doe ik met behulp van een 20-daags en 120-daags gemiddelde. Beide gemiddelden zijn dalend, dus de geldstroom is richting het zuiden. Zelf roei ik het liefst met de stroom mee. Het kost minder moeite (en geld). De kans acht ik groot dat de koersdalingen zich spoedig zullen voortzetten. De structuur van de koersstijgingen en -dalingen geven hiertoe aanleiding als mij wordt gevraagd om te ‘voorspellen’.

 

 

 

 

De koersbeweging vanaf de top in oktober is waarschijnlijk het begin van golf (3) van een dalende ‘Elliott’-golf. Deze derde golf wordt opgebouwd uit vijf golfbewegingen en kleinere subbewegingen in vijfstructuren. Voorzover nu is te overzien lijkt het koersherstel vandaag op een vierde golf als onderdeel van golf (iii) die weer onderdeel uitmaakt van golf 3 die vanaf het ‘selling level 307’ is ingezet. Het betekent dat dat indien juist geanalyseerd spoedig een nieuwe daling inzet onder 268,74 om golf (iii) af te maken. De maand december zou dus een schrale kerst moeten gaan opleveren (zoals eerder op 24 november al aangegeven).

 

 

 

 

In de grafiek hierboven is een Fibonacci-tijdvenster weergegeven, waar de cijfers uit de Fibonacci-getallenreeks samenvallen met draaipunten in de AEX. Het eerstvolgende getal in de Fibonacci-reeks is handelsdag 34 na de top in oktober wat een draaidag op donderdag 15 december zou kunnen gaan opleveren. We noteren deze handelsdag in de agenda.

Hierna volgen zodadelijk enkele bijgewerkte overzichten….kost wel even tijd.

De S&P 500 index is als gevolg van de koersdaling van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde in een lange termijn dalende trend beland. LOEF Technische Analyse hanteert een filosofie van ‘kopen op zwakte’ bij een stijgende lange termijn trend of ‘verkopen op sterkte’ bij een dalende lange termijn trend. Dit is van belang om prioriteiten te kunen stellen wanneer u kennis neemt van de ‘K’oop- of ‘V’erkoopsignalen (die zich altijd wel voordoen). Het overzicht hieronder van de landenindices is afgezet tegen de AEX-index. Merk in dit kader op dat voor het eerst sinds 24 handelsdagen de S&P 500 index een relatief ‘V’erkoopsignaal geeft samen met de Nasdaq Composite (alsmede de Hang Seng en Sydney All Ordinaries).

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht AEX aandelen

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht AMX aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht Dow Jones Index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OFFENSIEVE FICTIEVE TA PORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEUTRALE FICTIEVE TA PORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEFENSIEVE FICTIEVE TA PORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

Verder geen wijzigingen / opmerkingen.

mvg,

Edward Loef