Gouden tijden voor goud voorbij?

De goudprijs  daalde vorige week met iets meer dan twee procent. Niet echt schokkend zult u zeggen, want de goudprijs zit in de afgelopen 10 jaar in de lift, dus zijn momenten van zwakte volgens velen een ‘koopmoment’. In de trendoverzichten in het besloten gedeelte blijkt dat goud in een stijgende trend beweegt, dus niet iets om ons zorgen over te maken. Bij nader inzicht blijkt dat laatste niet helemaal waar. In een van de trendoverzichten zien we ook nog iets anders. De kwantitatieve manier van werken maakt de beleggers in goud alert genoeg om zich af te vragen of de gouden tijden voor goud nu voorbij zijn of niet. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten…een blik op aanverwante indices en andere edele metalen zou zonder meer aanleiding moeten geven tot een herbezinning.

De beleggersklok die hieronder is afgebeeld geeft een momentopname van de technische status aan van de fase waarin de verschillende instrumenten van beleggingscategorieen zich bevinden. Voorspellen doen deze overzichten niet. Ze zijn slechts bedoeld als een ‘reality check’. Duidelijk blijkt dat nu alleen nog de Amerikaanse staatsobligaties in een stijgende trend bewegen samen met de Duitse staatsobligaties, de prijs van Nymex Light Sweet Crude Oil en de goudprijs. De Nederlandse 7,5% staatslening bevindt zich in een topvormingsproces en datzelfde geldt voor de Amerikaanse S&P 500 index.

 

 

 

 

 

 

 

 

De goudprijs dreigt echter te verzwakken als gevolg van een daling uit een bearish vlagpatroon (= continuatiepatroon). Een daling naar de onderkant van de meerjarige stijgende trend lijkt te zijn ingezet.

 

 

 

 

De negatieve beeldvorming omtrent de goudprijs wordt bevestigd door de NYSE ARCA GOLD BUGS die het verlaten van een stijgende trend een verbredingstopformatie ontwikkelt. Het momentum tijdens dit topvormingsproces neemt af (zie negatieve divergentie in de 14-weeks RSI). De lagere top wijst op meer haast om te verkopen.

 

 

 

 

De negatieve outlook voor de goudprijs kwam naar voren uit het kwantitatieve overzicht voor de commodities, waarin de DJ UBS Precious Metals in een topvormingsfase is beland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De prijzen van platina, zilver en palladium bevinden zich al in dalende trends. Iets anders is de Philadelphia Gold Silver Sector index die in de weekgrafiek nu zwart kleurt als gevolg van de koersdaling onder het 120-weeks gemiddelde. Deze situatie deed zich ook voor in 2008. De chart duidt op een verandering van de richting van de trend en het 20-weeks gemiddelde is dalend. Vandaag de indruk dat de gouden tijden voor goud voorbij zijn.

 

 

 

 

E.e.a. betekent dat in de offensieve fictieve TA-portefeuille (zie onder) een Nyse Arca Gold Bugs Turbo Short (ISIN-code NL0009939511, indicatie laatkoers 13,12) wordt opgenomen voor maximaal 2% van het totale kapitaal, omdat de gehele portefeuille baissegericht is en omdat er sprake is van een hoge mate van correlatie met andere assets. De offensieve portefeuille is zeer gevoelig nu voor herstelbewegingen in de aandelenmarkt (die overigens wel mogelijk zijn, maar vermoedelijk beperkt van aard).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De risico’s van doorzettende zwakte in de aandelenmarkten wordt hoog ingeschat. Met name de technische conditie in de Amerikaanse S&P 500 wijst voor komende week op ‘storm’ met een kans op een test van het dieptepunt dit jaar.

 

 

 

 

In Europa ligt het probleem volgens het overzicht in Italie en let op….ook de Nasdaq Composite verloor vorige week relatief veel.

In de Verenigde Staten presteren de Materials en Financials het zwakst…in Europa is een vergelijkbaar beeld zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kwantitatieve overzichten zijn m.i. glashelder. De trends in de aandelenmarkten zijn negatief. Kan het nog negatiever. Ik weet het…dit wilt u niet horen/weten/zien, laat staan geloven, maar de grafiek van de MSCI USD World index staat op het punt de nekslag te krijgen. Het moet benadrukt dat het (H)oofd(S)chouderpatroon in de technische analyse als de meest betrouwbare koersformatie wordt beschouwd voor wat betreft de voorspelkracht. De grafiek toont aan dat er zich een nieuw financieel dram dreigt af te spelen bij een daling onder de neklijn. De enige manier om onder deze omstandigheden het kapitaal te behouden of te laten groeien is 1) cash en/of 2) short posities in aandelen optuigen (via bijv. Turbo Short, short CFD, kopen van puts, schrijven van calls, etc) of uit te wijken naar alternatieve beleggingen (hoewel dat er niet veel lijken te zijn).

Laat u zich a.u.b. goed voorlichten door uw persoonlijke beleggingsadviseur als u die heeft. Anders heb ik wel suggesties voor u in die richting.

 

 

 

 

In de EUR/USD is de situatie nu ook kritiek als gevolg van de daling naar een cruciaal geachte neklijn. Een daling onder EUR/USD 1,29 wijst op een neerwaarts potentieel naar EUR 1,20 respectievelijk EUR 1,10 (volgend jaar).

 

 

 

 

In de vorige week opgetuigde neutrale en defensieve portefeuille (zie onder) wijzigt niets, behalve dan dat het aandeel Pfizer in de neutrale portefeuille wordt verkocht (zie toelichting) en voor dat bedrag worden puts gekocht op de AEX.

 

 

 

 

 

 

 

TOELICHTING PFIZER

Het aandeel Pfizer zakt weg op een wijze die zeer bearish is. Behoud van kapitaal is belangrijk. Van de opbrengst worden maandagmiddag bescherming gekocht voor de overige aandelenposities via 5 puts AEX mrt’12/260 a premie 13,55 indicatief = ca. 3% van waarde portefeuille). Immers, het aandelenlandschap is wereldwijd in mineur. De trends zijn dalend, dus is bescherming wenselijk.

 

 

 

 

De defensieve portefeuille ziet er sinds een week geleden als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

Morgenavond verschijnt de volgende update…

Met vriendelijke groet,

Edward Loef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,