Een koude kerst?

Vandaag is Wall Street gesloten in verband met de viering van THANKSGIVING. Vandaag werd ook bekend dat de persoonlijke uitgaven in de Verenigde Staten over de maand oktober lager zijn uitgevallen dan economen hadden verwacht. De beurskoersen om ons heen dalen. We mogen wel dankbaar zijn voor wat we hebben. Afgaande op de grafieken kan het weleens een schrale kerst gaan worden komende maand. Vandaag aandacht voor een cyclus in de AEX-index en een blik op de grondstoffenprjizen en in het bijzonder de olieprijs.

De aandelenkoersen stonden ook vandaag weer onder druk. Velen vragen zich af waar deze sluipkrach eindigt. Een indicatie geeft een cyclus van ca. 15 weken in de AEX. Om de gemiddeld 15 weken wordt er al langere tijd een bodem van enige betekenis gezet. Het is geen wet van Meden en Perzen, maar zo tussen kerst en nieuwjaar kan de AEX zomaar zijn weggezakt naar een diepvriesniveau rond 225 (afgaande op een extrapolatie van het trendkanaal).

AEX met cylus van bodems om de 15 weken

 

 

 

 

Trendfase overzicht AEX slotkoersen 24 november

 

 

 

 

 

 

 

Een verkoopsignaal in SBM Offshore trekt vandaag de aandacht.

 

 

 

 

Het aandeel geeft een ‘hedge-alert’af zoals ook begin augustus vlak voor de steile val. In de fictieve TA-portefeuille is daar toen veel geld mee verdient met een put-optie. Een turbo short SBM Offshore ¬†(ISIN Code NL0009861038, indicatiekoers 5,61) wordt voor 2% van de portefeuillewaarde opgenomen. De portefeuille is zeer offensief momenteel ingericht a la baisse (zie onder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van de redenen om short te gaan in de oliegerelateerde aandelen is het overzicht van Amerikaanse hoofdsectoren (zie overzicht)

 

 

 

 

De Amerikaanse S&P 500 Energy sector (waarin de olie-aandelen zijn opgenomen), de heeft de komende week en ook daarna het nodige dalingspotentieel.

 

 

 

 

 

 

 

 

De prijs van Nymex Light Sweet Crude Oil is afgeketst op een (gebroken) stijgende steunlijn die nu als weerstandlijn dienst doet. Crude Oil ondervond rond $ 100 last van een 61,8% Fibonacci-retracement. Daarnaast zien we de relatieve sterkte ten opzichte van de RJ/CRB-grondstoffenindex verzwakken.

 

 

 

 

De RJ/CRB grondstoffenindex heeft een ‘gap’ gesloten en valt weer terug (zie grafiek hierboven).

 

 

 

 

 

 

 

In het overzicht zien we in de olieprijs een absolute en relatieve verzwakking. In dit kader wordt opgenomen in de fictieve modelportefeuille de ‘Light Sweet Crude Oil Future Turbo Short’ (ISIN Code NL0009997642, indicatiekors 10,51).

De eerstvolgende update verschijnt in de loop van dit weekend (zondag).

Dank voor uw aandacht.

Edward