Drie zwarte kraaien in Duits schuldpapier

Sommige mensen geloven in de voorspellende waarde van de Japanse candlesticks. Anderen geloven hier niet in, maar zijn wel bijgelovig. En technisch analisten…die zien in allerlei patronen altijd wel een bepaalde betekenis.  Bijvoorbeeld in het Japanse candlestick patroon dat bekend staat als ‘THREE BLACK CROWS’. De kraai is bij veel mensen niet bepaald geliefd. Zeker niet als het er drie bij elkaar zijn. De kraai wordt namelijk in verband gebracht als boodschapper van slecht nieuws en niet zelden met de dood.  Zijn de drie zwarte kraaien in het Duitse schuldpapier nu de voorbode van het overlijden van de euro? Vandaag bleek de veiling van nieuwe 10-jarige Duitse leningen uit te draaien op wat sommige economen aanduiden als ‘echt een grote klap’ of ‘een ramp’. De bund future voor december eindigde fors lager. De drie zwarte kraaien hebben het al voorspeld. Wilt u zich overtuigen? Neem dan een kijkje in het besloten gedeelte door middel van een (proef)abonnement.

In de iBoxx EU Sov. Germany index 7-10 year zien we in de weekgrafiek tot twee keer toe in de afgelopen tijd het Japanse candlestickpatroon van de ‘THREE BLACK CROWS’. Het is een bearish patroon en duidt op een doorzettende koersdaling van Duitse staatsleningen in het looptijdsegment van 7 – 10 jaar  (zie kader in de grafiek).

 

 

 

 

De Duitse Bund future (zie grafiek onder) staat op het punt de weg naar beneden in te slaan, nadat de bovenkant van het meerjarige stijgende trendkanaal is bereikt. De risico’s van een terugval nemen toe.

 

 

 

 

De koersvorming in de grafiek hierboven is het spiegelbeeld van de Duitse kapitaalmarktrente. De lange rente in Duitsland dreigt nu ook op te lopen en dat betekent dat ook de Nederlandse lange in het 7-10 jarige segment kan gaan stijgen. In de weekgrafiek zien we hieronder een positieve divergentie in de RSI, hetgeen vaak een voorbode is van een trendomkeer!

 

 

 

 

Wanneer we weer inzoomen op de Bund future dit jaar (notering thans ca. 135,60) dan blijkt de stijgende trendlijn nog niet gebroken. Maar gelet op de drie kraaien is duidelijk dat een daling onder de steunlijn (< 134) en zeker onder een koersniveau 133 (= lagere bodem onder vorige bodem) een technisch verkoopsignaal gaat opleveren. WEES HIEROP ALERT, want gelet op het eerder beschreven scenario voor de aandelenmarkt(en) betekent dit dat er een ‘veilige’ vluchthaven wordt gesloten!!!

 

 

 

 

Beleggers in de 7,5% Staat der Nederlanden per 15 januari 2023 (koersnotering 145,61) zien we in de grafiek dat de beurskoers bijna onder het 120-daags gemiddelde dreigt te gaan noteren. In dat geval gaat de dagelijkse candle zwart kleuren ten tenken van een overgangsfase van bullish naar bearish. Rond 145 ligt er een belangrijke steunlijn die de Nederlandse staatslening overeind moet gaan houden. Of dat gaat lukken? Volgens de hierboven waargenomen RSI-divergentie niet. Neem het gekrijs van de drie zwarte kraaien serieus.

 

 

 

 

Overzicht van koersveranderingen in de iBoxx Sovereign Bond indices in de afgelopen tijd….

 

 

 

 

 

Dan een blik op de futures op de Amerikaanse S&P 500 index (rond 11:00 uur)…die volgen nog steeds keurig het eerder geschetste scenario van vrije val gelijk aan die van begin augustus. Verwacht tussen nu en eind volgende week een test/breuk van de bodems dit jaar (zie geel kader).

 

 

 

 

Tot slot nog hopelijk een beter leesbare fictieve modelportefeuille aangevuld met eerder deze week genoemde turbo short posities. Straks nog enkele kwantitatieve trendoverzichten….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chart Fictieve offensieve modelportefeuille….

 

 

 

 

 

Hieronder een overzicht van de trends in de Europese hoofdsectoren.

 

 

 

 

 

 

AEX trendoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

AMX overzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot morgen…en dank voor uw aandacht.

Edward

 

Tags: , , ,