Voorschok van een aardbeving

Eerder kon u op deze website menig keer afleiden dat er een belangrijke omslag op handen is. Tot op heden hebben de aandelenbeleggers zich relatief op de vlakte gehouden. Moody’s waarschuwt vandaag voor de kredietstatus van Frankrijk. Maar wie iets verder kijkt – bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten – die weet dat begin augustus de kredietstatus van Amerika werd verlaagd. In aanloop hier naar toe stonden de koersen al fors onder druk. Aankomende woensdag is er weer een deadline waar de Republikeinen en Democraten met elkaar overeenstemming moeten zien te krijgen. Nu zegt u natuurlijk dat dit niet het werkterrein is van de technische analyse. Inderdaad, dat klopt. Maar de grafieken vertonen een klassieke voorschok van wellicht een echte schok. De vraag is dan ook, wilt u dat met eigen ogen zien of gelooft u het wel?

Geachte bezoeker,

De aandelenmarkten stonden vandaag fors onder druk. Wie de vorige publicaties heeft gelezen, kon vermoeden dat de psychologische mindset rijp was om de handdoek in de ring te gooien. De koersdaling vanavond op Wall Street is een voorbode van een grotere koersschok. Concreet: een daling vergelijkbaar met die van begin augustus is ingezet. Wees a.u.b. voorbereid.

AEX koersverloop in 2011 + directional movement indicatoren na 17:30 uur

 

 

 

 

De AEX sloot op 278,84 en is onderweg naar het koersdoel rond 270. Het topvormingsproces vond plaats tussen 294 en 318. Vorige week sloot de AEX gedurende twee achtereenvolgende dagen onder 294. Daardoor mag de tradingrange worden omgeklapt met 24 indexpunten. De AEX sloot op eenhouderste indexpunt na op het laagste koersniveau van de dag. Het is dus dankzij de ‘closing bell’ dat verdere verliezen werden voorkomen.

Lees ook de vorige publicaties. U kunt dan met eigen ogen zien dat de schok vandaag slechts een voorschok is van een nieuwe ‘aardbeving’ in de AEX, waarbij menig aandeel de bodems van 2009 kunnen gaan opzoeken.

Vandaag verkoopsignalen (zie overzicht) in Air France-KLM, Akzo Nobel, Fugro, DSM, Arcelor-Mittal, TomTom en Unilever. Daarnaast speciale aandacht voor de daling van Royal Dutch onder het 20-daags gemiddelde.

 

 

 

 

 

 

 

Royal Dutch Shell vanaf 2009

 

 

 

 

Het aandeel Royal Dutch heeft zich tot nu redelijk weten te herstellen, maar pas op. De eerste waarschuwing voor een belangrijke trendverandering kwam in de vorm van een trendbreuk. De tweede waarschuwing kan komen als het aandeel onder EUR 24,70 sluit. Zover is het nog niet. Er ontstaat dan een ‘M’-patroon, waardoor een daling onder het 120-daags gemiddelde waarschijnlijk wordt. Royal Dutch Shell weegt relatief zwaar in de AEX.

De Midkap index sloot vandaag op het laagste niveau van het jaar. Een lange paarsgekleurde candles illustreert een sterk negatief momentum.

 

 

 

 

Het aandeel ASM International, Binck en Brunel starten een periode van underperformance. Vopak bevindt zich in lange termijn stijgende trend en corrigeert nu onder het 20-daags gemiddelde. In een opgaande trend is ‘kopen op zwakte’ een gebruikelijke strategie. Bedenk dat het martkrisico een zware stempel kan gaan drukken op het koersverloop van individuele waarden.

 

 

 

 

 

 

 

 

In de DJ Eurostoxx 50 index kunt u zien hoe u de actuele daling vandaag in historisch perspectief kunt/mag plaatsen

 

 

 

 

De geschiedenis herhaalt zich nooit helemaal exact, maar het rijmt vaak wel. Op Wall Street oog het technisch beeld vrijwel identiek met het beeld van eind juli.

 

 

 

 

De koersdaling in de S&P 500 index uit de driehoekformatie levert in de ‘Directional Movement Indicatoren’  dezelfde aanblik als eind juli vlak voordat Amerika werd geconfronteerd met een afwaardering van de kredietstatus. LET OP! de aandelenmarkt is een ‘discounting mechanism’. Dat wil zeggen dat beurskoersen vooruitlopen op datgene wat later in de media als verklaring wordt gegeven door journalisten.

 

 

 

 

De goudprijs daalde zojuist met ruim $ 42 naar $ 1682 en dat is een cruciaal niveau! De goudprijs vertoont een bearish vlagpatroon, waar het bij een daling onder $ 1680 ernaar uitziet dat de onderkant van het meerjarige stijgende trendkanaal rond $ 1550 wordt opgezocht (zie grafiek hierboven).

De prijs van zilver is vorige week een bearish vlagpatroon gevallen en de candles kleuren paars (zie legenda). Wet opvalt is dat de koersbeweging in grove lijnen het pad van de aandelenkoersen volgt. Goud en zilver zijn dus niet de perfecte bescherming in onzekere tijden.

 

 

 

 

De Amerikaanse dollar neemt de rol van vluchthaven over. Hoewel het in de candlestickgrafiek misschien niet zo goed zichtbaar is, is er sprake van een proces van hogere toppen en hogere bodems na de duikeling in oktober. De hogere bodem in oktober wijst op een lange termijn draai ten gunste van Amerikaanse dollar.s

 

 

 

 

Dit was het voorlopig voor vanavond. Ik ga nu werken aan de spreadsheets van de drie fictieve modelportefeuilles. Hierover later meer.

Heeft u vragen of opmerkingen, laat u dat dan a.u.b. weten.

Dank voor uw aandacht en veel succes in deze onzekere tijd.

Edward Loef