Welke richting nu weer?

Aandelenbeleggers raken het spoor bijster. De 30 ‘generaals’ uit de Dow Jones Industrial Average boekten vrijdag 25 punten vooruitgang. Het leger vertegenwoordigd in de S&P 500 index hielden stil, waardoor deze index pas op de plaats maakte. En de avonturiers die in de Nasdaq Composite doorgaans het risico opzoeken verloren in deze beursgraadmeter 15 punten. Met die verdeeldheid na een verliesgevende week rijst de vraag wie of wat volgende week de leiding neemt.

In elk geval is het driehoek in de S&P 500 index (zie publicatie gisteren) aan de onderkant verlaten en vergelijkbare situaties eerder dit jaar brachten in de week daarop weinig verbetering. Integendeel zelfs.

Als u op de grafiek met een muisklik aanklikt, vouwt de grafiek zich open en kunt u na opening rechts (of links) doorbladeren naar de volgende afbeeldingen. In de afbeelding hieronder wordt in de gele ovaal het gebied geschetst waar de S&P 500 index zich op basis van eerdere neerwaartse uitbraken uit driehoekformaties de komende week noteringen zal gaan maken. Een daling naar 1160 ligt in de charttechnische denkrichting.

S&P 500 index in 2011 

Wat dat betekent voor de AEX laat zich raden…een daling naar het eerder besproken koersdoel op 270 nu de 294-punten grends gedurende twee aaneengesloten dagen is doorbroken is het scenario voor aankomende week. Het technisch-/kwantitatieve handelsssyteem gaf in de afgelopen week twee keer een ‘hedge’-alert af. Dat betekent dat de indicatoren toenemende verkoopdruk meten. We respecteren de dalende trend, maar zijn tegelijkertijd bewust van de ‘falling wedge’ die zich in de AEX aftekent. Dit is in aanleg een bullish patroon, hetgeen aanleiding geeft om dagelijks risico’s te begrenzen met behulp van trailing stop loss technieken.

 

 

 

 

Er is vooralsnog vanuit een trendvolgende benadering geen enkele reden om positief te zijn of te worden. Het overzicht van AEX-aandelen hieronder is te treurig voor woorden.

Overwegend rode cijfers domineren het overzicht. Alleen Ahold en Royal Dutch Shell onttrekken zich (nog) aan de malaise.

 

 

 

 

 

 

 

 

ASM International, Delta Lloyd en Pharming Groep dalen onder hun 20-daags gemiddelden. Verkoopsignalen doen zich voor in BAM NBM en Ordina. Relatieve verzwakkingen worden ingezet in AMG en VastNed Retail. Vopak is het enige aandeel dat nog in een stijgende trend beweegt. Natuurlijk zijn er nog meer aandelen die in een stijgende trend bewegen. Hieronder treft u een overzicht aan van aandelen in een stijgende trend afkomstig uit verschillende aandelenindices.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het overzicht is gerangschikt op het criterium ‘stijgend’. Oppassen met AnheuserBusch want de ‘STO’chastics indicator raakt ‘overbought’. Aandelen Berkshire Hathaway B, Apple Inc., ASML Holding, Wessanen, American Express, Danone, Chervrouw, Reed Elsevier en SBM Offshore zijn ‘oversold’. Een aantal aandelen (zie geel kader) bevindt zich potentieel in een topvormingsgebied. Wees bij deze aandelen voorzichtig ten aanzien van ‘oversold’-kansen.

In het sectoroverzicht van Europese sectoren kunt afleiden waar kansen en bedreigingen worden waargenomen. De Basis Resources (verwant aan grondstoffen) vertoont voor het eerst in 29 dagen aanstalten voor een periode van underperformance. De sector Industrial deed dat 1 dag geleden (zie rood gearceerde cijfer 1 t/m 5 voor signalen afgelopen week). De voeding en dranksector en de healthcare duiken onder het 20-daags gemiddelde en biedt speculatief koopkansen gelet op de (eenzame) stijgende lange termijn trend. Verkoopsignalen in Personal Care en Household alsmede in Technologiewaarden. Selectief zijn is een must als er (nog) in aandelen wordt belegd.

 

 

 

 

 

 

Tot zover deze update opgesteld vrijdagavond 18/11…in de loop van zondag zal deze site verder worden aangevuld met aanvullende informatie over o.a. modelportefeuilles. Wordt vervolgd….