ACHTUNG! Rutschgefahr in DAX-werte

De aandelenindices op Wall Street zitten in een stijgende trend. De Japanse Nikkei-225 index zakt verder weg. En Europa? In Europa dreigen de aandelenkoersen uit te glijden als we de grafieken bestuderen.

Het Financieele Dagblad berichtte zaterdag 12 oktober jl. in haar weekendeditie:

‘Griekenland brandt, Italie smeult en Spanje broeit’.

De vraag is wat dat betekent voor Franse en Duitse aandelenindices.

Franse CAC-40 op dagbasis vanaf de bodem dit jaar

 

 

 

 

Franse CAC-40 op dagbasis na de bodem in het voorjaar van 2008

 

 

 

 

De stippellijn in de grafiek (vanaf 2007) hieronder geeft aan waar de CAC-40 zich bevindt in een historische context. Indien juist geanalyseerd dreigt de Franse aandelenbeurs het koersgedrag uit 2008 te volgen

Franse CAC-40 vanaf 2007…zoek de verschillen

 

 

 

 

Vanaf de top dit jaar vertoont de AEX hetzelfde ritme van koersdalingen en herstelbewegingen als na de omslag in 2007. Dat lijkt geen toeval, omdat de Duitse DAX ook het ritme van 2008 heeft gevonden. Destijds daalde de DAX van 8151,57 naar 6167,82 om te herstellen naar 7231,86. Daarmee werd de opgelopen koersschade met 54% hersteld. Dit jaar daalde de DAX van 7600,41 naar 4965,80 om te herstellen naar een top op 28 oktober jl., waarmee de opgelopen koersschade met 56% werd gerepareerd.

DAX-index op weekbasis vanaf 2006 met MACD-indicator

 

 

 

 

Afgelopen vrijdag schreef De Financiele Telegraaf ‘Emotiehandel’ heerst. De technische analyse bestudeert via grafieken de emoties van het beleggend publiek. Omdat emoties de enige constante drijfveer is van het menselijk handelen en angst, hoop, hebzucht, twijfel etc. van alle tijden is, leert de geschiedenis aan de hand van koerspatronen het repeterend gedrag onder beleggers. Natuurlijk, de omstandigheden zijn telkens verschillend, maar onze reactie is als groep steeds hetzelfde en daardoor tot op zekere hoogte voorspelbaar. Zelfs afgeleide indicatoren, zoals de MACD-indicator, vertonen nu hetzelfde beeld als eind mei 2008. Waar het in de Mediterane landen brandt, smeult of broeit, dreigt de rest van Europa (Frankrijk, Duitsland, Nederland) aangestoken te worden door het verkoopvirus. Voorzover u nog niet bent overtuigd, werp dan een blik op het objectieve trendoverzicht van de verschillende asset-categorieen.

 

 

 

 

 

 

In het ‘Asset Allocatie Overzicht’ op weekbasis met de iShares MSCI ACWI Indexfund als benchmark blijkt dat er in de een-na-laatste kolom een relatief ‘V’erkoopsignaal voor de Europese aandelenmarkt wordt gegegeven.

 

 

 

 

 

 

 

In het overzicht hierboven en hieronder worden de verschillende waarden gerangschikt in de fase van de trend (bodemvorming / stijgende trend / topvorming / dalende trend). Op Asset-Allocatie niveau blijkt dat de Amerikaanse S&P 500 index, de olieprijs en de goudprijs samen met de solide staatsleningen in een stijgende trend bewegen. Op wereldschaal bevinden de overige aandelen en commodities zich nog in een dalende trend.

Op landenniveau bodemen de Braziliaanse en Engelse beursgraadmeters.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op sectorniveau zien we de Europese banken en verzekeraars nog steeds slecht presteren. De oliesector en defensieve ‘consumer staples’, telecom en utilities presteren relatief goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de grondstoffenmarkten is het beeld nog erg diffuus. Goud en olie trekken de kar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONCLUSIE: aandelenbeleggers op Wall Street zijn optimistisch, maar de rally kan door terugkerende zwakte in Europa letterlijk en figuurlijk (zie grafiek S&P 500 index) in de kiem worden gesmoord. Hoed u voor slipgevaar, want de vorige keer dat het 20-daags gemiddelde even boven het 120-daags gemiddelde werd geduwd (tweede helft juli) was de feestvreugde van korte duur. Een belangrijke steun voor de S&P 500 index ligt op 1220.