Olieprijs naar $ 120 per vat?

Gelezen op 9 november: ‘Opec voorziet grotere toename olievraag door onverwacht snel economisch herstel’ en ‘Wereldgroei zal langdurig lager zijn’. Wat zegt de richting van de trend?

De grafiek van Nymex Light Sweet Crude Oil heeft de meerjarige stijgende trend eerder dit jaar neerwaarts verlaten, maar veert recent sterk op. Zo sterk zelfs, dat het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde is beland met een olieprijs erboven ($ 97,36). De uitbraak geschiedt echter op de punt van een (bearish) ‘rising wedge’, waardoor de rally ‘verdacht’ wordt. Een uitbraak op de punt wil nog weleens een krachtige tegengestelde beweging opleveren. En voor de goede orde, voorspellingen van hogere prijzen komen meestal na een forse rally.

De Reuters/Jefferies Commodity index bevindt zich aan de bovenkant van een middellang dalende trendkanaal.

De meerjarige stijgende trend in de CRB-grondstoffenindex blijkt nog intact. De draai omhoog oogt veelbelovend, maar het trendoverzicht vandaag geeft weer veel verkoopsignalen.

 

 

 

 

 

 

Niet alleen in de CRB-index, maar ook in de DJ-UBS grondstoffenindices zien we verzwakkingen:

 

 

 

 

Het lijkt moeilijk te rijmen dat op 9 november bekend wordt gemaakt dat de Global Economic Outlook van het onderzoeksinstituut The Conference Board waarschuwt voor langdurig lagere wereldgroei, terwijl in dezelfde krant in een ander artikel te lezen is dat de OPEC een grotere toename van de olievraag voorziet door ‘onverwacht snel economisch herstel’ (volgens de World Oil Outlook). Mijn interpretatie haal ik daarom uit de koersgrafiek, w.o. de S&P 500 Energy index waar de oliewaarden in zijn vertegenwoordigd. Die grafiek vertoont een 20-daags gemiddelde die snel het 120-daags gemiddelde nadert op een wijze die doet denken aan eind juni/begin juli dit jaar. Anders dan deze zomer daalt nu het 120-daags gemiddelde. Het wordt dus bovengemiddeld oppassen, dat we niet over een maand weer fors lager staan.

 

 

 

 

Deze chartist is nog niet overtuigd dat de olieprijs naar $ 120 zal stijgen. De patronen lijken bedriegelijk mooi (voor de omgeving waarin de markten zich nu bevinden).