Laatste ademtocht voor de euro

De euro noteerde zojuist om 14:00 uur rond $ 1.3650 en blaast daarmee mogelijk vandaag al de laatste ademtocht uit. Deze conclusie dringt zich op naar aanleiding van drie technische argumenten.

De euro lijkt op vrijdagmiddag 11 november 2011 om 14:00 uur bezig met een laatste ademtocht bij een quote op het koerenscherm van $ 1,3650.

Deze conclusie is geen gevolgtrekking afkomstig uit het dagelijks nieuws, maar uit een boek dat is uitgegeven in 1948. Destijds publiceerden Edwards & Magee een naslagwerk over trends en omkeerpatronen.  Drie citaten op basis van hun studies van koersgrafieken lijken nu van toepassing op de euro.

In de eerste plaats vertoont de EUR/USD-grafiek een hoofdschoudertop. “This is one of the more common and, by all odds, the most reliable of the major reversal patterns”.

In de tweede plaats schreven zij na bestudering van vele grafieken “There is a tendency, surprising when one thinks of all the vagaries of news and cross-currents which may influence day-to-day trading, for Head-and-Shoulder to develop a high degree of symmetry”. Het hoofd en de beide schouders zijn duidelijk herkenbaar zichtbaar en datzelfde geldt voor de symmetrie tussen de vlagpatronen bij het vormen van de schouders. De neklijn rond $ 1,3660 werd op 9 november gebroken, maar de euro is nu in herstel naar deze neklijn (zie horizontale lijn bij een nieuwe lagere schouder in ontwikkeling).

In de derde plaats wordt er over dit herstel een belangrijke conclusie getrokken: “a pullback move frequently ensues which brings quotations up again to the neckline level (rarely through it). Normally this is the last gasp; prices then turn down quickly as a rule and break away on sharply augmented turnover”.

Een daling naar een quote tussen $ 1,30 – $ 1,32 is op basis van patroonherkenning te verwachten, omdat de ervaring leert dan de afstand tussen het hoofd en de neklijn doorgaans volledig omklapt. De ‘last gasp’ lijkt in relatie tot de actualiteiten omtrent de euro opeens geen rare gedachte meer (zie grafiek op uurbasis vanaf begin september 2011).

Grafiek op uurbasis vanaf september t/m even na 14:00 uur vandaag…

In de loop van dit weekend volgen de nodige trend(fase)overzichten en…selecties op basis van relatieve sterkte en zwakte….