Wie redt wie?

‘De subjectieve mening van ondergetekende chartist gaat uit van een spoedig terugkerende zwakte in de aandelenmarkten en terugkerende problemen zoals voor het laatst gezien in 2008. Of dit terecht is zal bevestigd moeten worden met een daling onder 294’ (citaat 28 oktober 2011). De AEX sloot vandaag op 294,40.

In de AEX blijkt het koersniveau rond 307,20¬†‘a selling level’ te zijn geweest. Dit niveau vormt de rechterschouder van het hoofdschouderpatroon. Een daling onder de neklijn (< 294) met een breukmarge groter dan 3% betekent vrijwel zeker dat de verwachte correctie doorzet naar ca. 270 of zelfs lager (met mogelijk tijdelijke steun rond 285). Het risico dat een herhaling voltrekt van het koersverloop zoals na mei 2008 wordt hoog ingeschat, zolang de AEX onder 307 noteert.

aex daily chart in 2011

 

 

 

 

De Amerikaanse S&P 500 index verloor vanavond -3,7% en activeerde een ‘stop loss’-niveau op vergelijkbare wijze als op 27 juli dit jaar (zie grafiek). Een daling onder SPX 1220 is echter nodig om Wall Street te doen kapseizen.

S&P 500 index daily chart

 

 

 

 

 

 

De vraag is aan de orde wat er met Italie gaat gebeuren. De grafiek vertelt meer dan duizend woorden. Twee grafieken maken duidelijk dat het aanbod overheerst. ‘Don’t fight the tape’ luidt het gezegde. De Italiaanse MIB-30 index bevindt zich in een dalende trend (zie rode candles) en zowel het 20-daags als 120-daags gemiddelde tendeert omlaag. Het handelsmodel genereert een ‘hedge’-alert, hetgeen aangeeft dat beschermingsconstructies wenselijk zijn. Op basis van de trendvolgende benadering wordt rekening gehouden met een test van het dieptepunt uit 2009. Een dalingspotentieel van ca. -18%.

MIB-30 daily in 2011

 

 

 

 

De Iboxx Sovereign Italy Index Overall Price chart (zie onder) geeft met de paarse lijn aan dat de obligatiemarkt in een ‘crash’-modus is beland. Er is nog geen sprake (volgens de technische indicatoren althans) van een verkoopclimax, want dan kleurt de chart geel. Verwacht daarom aanhoudende prijsdruk.

iBoxx EUR Sov. Italy Index Overall Pr. op weekbasis vanaf 2001

 

 

 

 

 

 

Op basis van de ‘high’ – ‘low’-range in het afgelopen decennium (zie chart hierboven) kan de paniekbodem mogelijk snel worden bereikt nu de tradingrange tussen 104.50 en 92.50 kan worden omgeklapt naar 80. De iBoxx Sov.Italy Overal Pr. sloot op 81.14. Wees dus bedacht op felle reacties. De structuur van de daling wijst echter op (veel) lagere niveaus. Een opleving in de komende 48 uur – voorzover deze zich voordoet – lijkt dan ook van tijdelijke aard.

Een andere reden om niet al te optimistisch te zijn geeft de grafiek van de EUR/USD. De ‘bear flag’ is conform tekstboek TA aan de onderkant van het patroon verlaten en wel in de vorm van een grote paarse candle. Dit duidt op een sterk negatief momentum zoals ook gezien begin september. Het koersdoel op 1,30 – 1,32 lijkt realistisch nu het model intraday een ‘hedge’-alert activeert.

EUR/USD daily candles in 2011

 

 

 

 

 

 

Misschien komt de belangrijkste waarschuwing vandaag wel van de iShares MSCI ACWI Index Fund (zie onder). Een ‘sell’-alert maakt ons attent op de breuk van de steunlijn van een (bearish) ‘rising wedge’-patroon. De theorie spreekt bij een breuk over een terugval naar de basis van het patroon (= bodem oktober). Wat dat op wereldschaal betekent is reeds onder de aandacht gebracht en de gevolgen (in negatieve zin) zijn dan verstrekkend.

iShares MSCI ACWI Index Fund in 2011

 

 

 

 

 

 

Tot slot nog een aantal kwantitatieve overzichten van de AEX, AMX, DJ Eurostoxx 50 en de Amerikaanse S&P 100 index, waarbij de relatieve sterkte is afgezet tegen geze genoemde beursgraadmeters.¬†Houd de technische uitspraak van de chartisten in gedachten: ‘The trend is your friend’.

AEX trendstatus

 

 

 

 

 

 

 

AMX trendstatus

 

 

 

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 sectorindices

 

 

 

 

 

 

DJ Eurostoxx 50 index trendsttatus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S&P 100 trendstatus