Lagere top in de AEX

De AEX heeft vrijdag een lagere ‘pivot high’ gezet (= lagere top) en een ‘gap’ die vorige week ontstond nagenoeg geheel gesloten. Het technisch-/kwantitatieve dashboard  kleurt de grafiek van de AEX rood. Rood is de kleur die past bij een dalende trend. Maar hoe ver gaat die dalende trend? Zal de steun rond 294/295 houden. Kijk voor een antwoord verder dan alleen de signalen in de AEX-index. Vraag een proefabonnement aan en oordeel zelf.

De AEX opende vandaag op 299,77 en sloot op 299,75. De AEX ‘weet het even niet’ betekent dat. De hoogste koersnotering werd gezet op 302,47 en de laagste notering op 296,41. Laatstgenoemd niveau is iets boven de steunzone 294/296. Het ‘rec buy’-signaal vorige week donderdag is begrijpelijk in het kader van de korte termijn herstelpoging, maar besef…rode candles markeren op kwantitatieve wijze de dalende trend en oranje candles zijn technische herstelbewegingen in de dalende trend. Vrijdag blijkt de AEX een lagere ‘pivot high’ te hebben gezet. Daarmee nemen de risico’s in snel tempo toe dat deze top de rechterschouder vormt van een hoofdschoudertoppatroon.

Het nieuwe koersdoel bij een daling onder AEX 294 wordt AEX 270. Hier is weinig meer voor nodig. Hieronder ziet u in de uurgrafiek waarom het ‘erop  of eronder’ wordt in de komende uren.

Het risico dat de stijgende trend afbreekt, wordt hoog ingeschat. Dit heeft o.a. te maken met de uitkomsten van het technisch-/kwantitatieve handelsmodel dat voor de Europese banksector een ‘hedge-alert’ afgeeft. Het hedge-alert wordt geactiveerd als de trendindicatoren teveel aanbod meten in een dalende trend.

Het ‘hedge-alert’ werd vrijdag jl. actief en waarschuwt voor een terugkerende verkoopdruk. Het omgekeerde (H)oofd(S)chouderpatroon heeft een mislukte neerwaartse uitbraak getoond en vaak is dit een heftige teleurstelling. Vandaar ook de reletief heftige reactie vorige week onder de neklijn, waardoor het bodempatroon aan betekenis verliest. Wees alert op een daling onder 130. In dat geval worden nieuwe dieptepunten waarschijnlijker. Het risico dat de Europese banksector verder onderuit gaat lijkt aannemelijk (zie weekoverzicht van 5 november jl.) De Europese banksector verloor vorige week het meest.

Tags: ,