AEX 307 ‘a selling level’

Een citaat uit het hoofdstuk ‘reversal patterns’ in het boek ‘Technical Analysis of Stock Trends’ van Edwards & Magee uit 1948 lijkt op dit moment van toepassing voor de AEX.

Het betreffende citaat is van toepassing op de beschrijving van het fameuze hoofdschouderpatroon.

Because of the tendency toward symmetry in shoulder development, some traders, as soon as the neckline has formed, will draw on their charts a line parallel to the neckline, extending from the top of the left shoulder through the head and on to the right. This furnishes a guide as to the approximate height which the right shoulder rally should attain and consequently, a selling level’

In 2010 werden gedurende enkele handelsdagen intraday dieptepunten gezet, t.w. op 8 februari (311,53), 7 mei (307,71), 25 mei (301,48), 1 juli (306,42), 2 juli (308,18), 5 juli (306,27) en op 25 augustus 2011 (308,47). Gemiddeld genomen werden de bodems in 2010 dus gezet op 307,15. Deze oude steun acteert nu als nieuwe weerstand. Op 17 oktober jl. werd vermoedelijk een linkerschouder gevormd (zie volgende pagina) op 307,52 en vorige week werd vermoedelijk een rechterschouder gevormd op 306,87. Gemiddeld dus op 307,20.

De rode lijn in de AEX-grafiek op uurbasis (zie onder) verbindt beide schouders met elkaar en dat betekent dat vandaag ‘a selling level’ is bereikt. De AEX opende vandaag op 300,30 en steeg gaandeweg door naar een intraday high op 308,19 om te sluiten op 303,98 (+ 4,23). In principe is de top van de rechterschouder nu gezet en mag een breuk worden verwacht onder de korte termijn stijgende trendlijn.

AEX op uurbasis vanaf medio september

Niet alleen op basis van het HS-patroon is een daling te verwachten. Ook de golvenstructuur overeenkomstig het Elliott Wave Principe wijst in theorie op een aanstaande daling. De stijging vanaf de bodem op 256,36 in september naar de top in oktober op 318,18 is in vijf golfbewegingen voltrokken (zie grafiek hieronder). De correctie vorige week werd keurig ‘conform tekstboek technische analyse’ opgevangen op 294,56 zijnde het 38,2% Fibonacci-retracement. Het 61,8% Fibonacci-retracement tussen het hoofd en de neklijn (intraday low 292,51 d.d. 3 november jl.) ligt op 308,37. Zolang de AEX niet boven 308,37 uit stijgt, is een abc-correctie het meest voor de hand liggende patroon in reactie op de rally van de afgelopen maand. Indien de lengte van golf A en golf B aan elkaar gelijk zijn, dan is een daling naar 282,52 te verwachten, maar lagere niveaus zijn niet uigesloten, zodra de AEX onder het dieptepunt van 3 november sluit. Immers, de afstand van het hoofd en de neklijn mogen dan worden omgeklapt en dan staat er wellicht een AEX van rond 270 op het koersenbord deze maand. En mocht golf C worden verlengd met een factor 1,618 dan komt de berekening uit op een indexstand van AEX 266,94. Dat laatste zou betekenen dat de eerder getoonde neklijn van de MSCI USD WORLD INDEX (zie analyse 6 november jl.) wordt opgezocht. En dat betekent dat de wereldaandelenindex dreigt te kantelen.

Elliott Waves in ontwikkeling in de AEX op uurbasis

 

 

 

 

Het bearish scenario wordt verder gevoed door de aanname uit de technische analyse filosofie dat de geschiedenis neigt zich te herhalen. Ter illustratie, hieronder treft u een koersgrafiek aan van de Europese DJ Stoxx 600 index vanaf 2006. De analogie met mei 2008 dringt zich. De val van zakenbank Bear Stearns was destijds een ‘trigger’ voor grotere problemen in aantocht. Technische analisten ‘study the past, to understand the future’.

DJ Stoxx 600 index in de herhaling

 

 

 

 

De valutahandelaren kijken duidelijk naar trendlijnen. Op dit moment (20:26 uur) is een ‘bear flag’ in de EUR/USD-grafiek in ontwikkeling. De rechterschouder kan gevormd zijn of moet nog gevormd worden onder EUR/USD 1,39.  Het patroon suggereert in elk geval een waarschijnlijk uitbraak aan de onderkant. Het is een intermarket ‘confirmation’ van de kopzorgen van deze technisch analist over wat de financiele markten boven het hoofd hangt.

EUR/USD op uurbasis vanaf oktober 2011

 

 

 

 

Voor wat betreft de ontwikkelingen in de individuele aandelen uit de AEX, AMX, DJ Eurostoxx 50 index en de Europese hoofdsectoren treft u hieronder de trendoverzichten aan op basis van slotkoersen d.d. 8 november 2011.

DJ Stoxx 600 sectoren trendoverzicht

DJ STOXX 600 SECTOREN

 

 

 

 

 

 

De korte termijn trend (kolom KT) is gebaseerd op basis van de slotkoers ten opzichte van het 20-daags simpel koersgemiddelde. Zo sloot vandaag de chemiesector boven het 20-daags gemiddelde. De lange termijn trend (kolom LT) is gebaseerd op basis van het 20-daags gemiddelde ten opzichte van het 120-daags gemiddelde. De lange termijn trend in de chemiesector is dalend. In de afgelopen vijf dagen en in laatste 20 handelsdagen boekte de chemiesector winst. De kolom ‘RS’ geeft aan in hoeverre de onderliggende trend beter of slechter presteert dan de benchmark (in deze de DJ Stoxx 600 index). De historie (kolom ‘H’) geeft aan hoeveel dagen er zijn verstreken sinds er sprake is van een tendens tot outperformance of underperformance. De chemiesector geeft een relatief ‘V’erkoopsignaal, hetgeen een signaal is dat deze chemiesector slechter te presteren dan de brede markt. Het signaal wordt afgeleid uit de kruising van de groen-/zwarte MACD-indicator die van de (paarse) relatieve sterktelijn is afgeleid. Het is 23 handelsdagen geleden dat de chemiesector het sein gaf voor een periode van outperformance.

DJ Stoxx 600 Chemiesector

 

 

 

 

In de grafiek van de DJ Stoxx 600 Chemiesector ziet u mechanische signalen die als navigator dienst doen voor een subjectieve technische analyse. Dat wil zeggen, dat afhankelijk van de fase waarin de trend zich bevindt, het technisch-/kwantitatieve model kansen en bedreigingen signaleert op basis van vooraf vastgestelde criteria. Deze criteria zijn bedoeld om de subjectieve studie van koerspatronen te bevestigen of te ontmoedigen. ‘Technical Analysis is an Art, not Science’, naar het oordeel van deze technisch analist. Het sein voor de chemiesector staat op oranje, wat aangeeft dat er thans sprake is van een ‘bear’marktherstel. De rode en de paarse candles illustreren een dalende trend en neerwaarts momentum in een dalende trend. Conclusie: de chemiesector ligt er technisch zwak bij.

AEX trendoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

Het overzicht van de AEX (nog niet geheel compleet, wordt aangepast) geeft aan dat de aandelen ASML Holding, Reed Elsevier, Royal Dutch en Unilever in een stijgende trend bewegen en relatief sterk presteren ten opzichte van de koersontwikkeling van de AEX. De aandelen Air France-KLM en Randstad Holding liggen zwak en let op…het is 1 dag geleden dat in het aandeel Air France-KLM weer een periode van underperformance aanbreekt. Op deze wijze kunt u kennis nemen van de actuele status van de AMX (hieronder afgebeeld):

AMX trendoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

Het aandeel VOPAK valt in het AMX-overzicht in positieve zin op. Sinds 5 dagen is er (weer) sprake van een aanzet tot outperformance, terwijl de trend opwaarts is gericht (zie grafiek onder):

Grafiek VOPAK

 

 

 

 

Tot slot nog een overzicht van de technische status van de meeste aandelen in de DJ Eurostoxx 60 index (zie onder):

DJ Eurostoxx 50 trendoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het hele idee van deze trendoverzichten is, dat u snel ziet wat de hoofdrichting is van de trend, wanneer er verbeteringen of verslechteringen optreden voor de korte en/of lange termijn, wanneer er tactische momenten aanbreken (zie ‘K’oop of ‘V’erkoopalerts) en waar het onderscheid gemaakt wordt dankzij outperformance of underperformance. Op dit moment valt op dat de aandelen Repsol en Total de lange termijn opgaande trend hervatten en beide aandelen de DJ Eurostoxx 50 index willen gaan outperformen. Dat is Het heeft niets te maken met voorspellen, maar alles met het meten van kracht en zwake en daar zullen we het mee moeten doen. Hoe meer bevestiging hoe beter. Als u ziet dat de DJ Oil & Gas sector in een opgaande trend zit en datzelfde geldt ook voor de ‘Food & Beverage’ dan is het wellicht logisch om met bijzondere aandacht te kijken naar het aandeel AnheuserBusch/INB.

Grafiek AnheuserBusch/Inbev

 

 

 

 

Sinds kort staat het technisch sein voor het aandeel AnheuserBusch/Inbev weer op groen. De grafiek maakt in een oogopslag duidelijk waar de kansen liggen en de risico’s ontstaan.

Een update van de Amerikaanse markt (sectoren, S&P-100 index) volgt morgen.