De wereld aandelenindex dreigt te kantelen

De MSCI USD World index is in een vergevorderd stadium van het belangrijkste trendomkeerpatroon uit de TA-literatuur met mogelijk verstrekkende gevolgen !

VRAAG: Wat betekent dit voor de korte en langere termijn?

En…het technisch-/kwantitatieve model van LOEF kleurt de AEX-index na de winstnemingen van vrijdag 4 november weer in het rood (zie grafiek AEX-index)

VRAAG: Wat betekenen al die kleuren in de grafiek?

NEEM EEN PROEFABONNEMENT…

en zie met eigen ogen waar trends beginnen en eindigen, in welke fase de trends zich bevinden en welke technische signalen daaruit voortvloeien.

Ontdek de Logica om Objectief en Eenvoudig grafieken Functioneel te laten zijn.

Ontdek de methode ‘LOEF‘ en oordeel zelf hoe de technische analyse ‘werkt’.

De aandelenmarkten staan in technische zin op een historisch kantelpunt!

NE NUNTIUM NECARE…op wereldschaal neemt de analist van dit rapport meerdere hoofdschouderpatronen waar, waarvan de opstellers van de bijbel van de technische analyse in 1948
iets heel belangrijks constateerden: 
 ‘…by all odds, the most reliable of the major reversal patterns(Bron: ‘Technical Analysis of Stock Trends, Edwards & Magee).

Grafiek: MSCI USD WORLD INDEX vanaf 1985

 

Het (H)oofd(S)chouderpatroon is in de technische analyse het meest betrouwbare koerspatroon in het hoofdstuk van de trendomkeerpatronen. De trendomkeer is een feit, zodra de neklijn door de beurskoers wordt doorkruist. Dit
gebeurde o.a. vlak vóór de terroristische aanslagen in de V.S. in september 2001 en in juni 2008 vlak vóór het faillissement van Lehman Brothers en tal van banknationalisaties.

In de MSCI USD World index tekent zich over een periode van 15 jaar nu een enorm (H)oofd(S)chouderpatroon af, waarvan de linkerschouder en het hoofd ook weer door kleinere hoofdschouderpatronen werden voltooid. Een rechterschouder
lijkt thans in ontwikkeling, maar deze is pas voltooid bij een daling onder de blauwe neklijn. Een historisch verkoopmoment lijkt op het eerste gezicht nog ver weg, ware het niet dat uiteindelijk het beste moment om te verkopen aanbreekt bij de top van de rechterschouder en niet na het doorbreken van de neklijn.

Indien er een neklijn breekt – zie ook eerste week augustus 2011 bij de voltooiing van een kleinere hoofdschoudertop (zie grafiek hieronder) – dan leidt dit vaak tot een vrije val, waarop menig belegger niet tijdig kan of weet te
profiteren. Deze belegger zal geduldig een moment moeten afwachten om vervolgens alsnog ‘break-even’ afscheid te kunnen nemen, zoals in de laatste week van oktober).

GrafiekL MSCI USD WORLD INDEX vanaf mei 2009

 

 

Nadat de MSCI USD World index vijf achtereenvolgende weken is gestegen, volgde vorige week een reactie. Dit kan inhouden dat de wereldaandelenindex vorige week is gestart met de dalende golf (3). Derde golven worden omschreven
als ‘wonders to behold’. Het is een periode waarin aandelenbeleggers spoedig met de ogen zullen knipperen en men zich afvraagt of het wel klopt wat men ziet.

Grafiek: MSCI USD WORLD INDEX met ‘Elliott Wave’ golf (3) in ontwikkeling (zolang de laatste top niet wordt overschreden).

De daling van de top naar de bodem dit jaar is opgebouwd uit vijf golven en kopieert daarmee dezelfde golfstructuur als tijdens de dalingen naar de neklijn van de vorige twee afgeronde hoofdschouderpatronen! Mocht de neklijn in de
nabije toekomst neerwaarts worden doorbroken, dan mag volgens de theorie de afstand tussen het hoofd en de nek worden omgeklapt. Voor de MSCI USD World Index wijst dit op een nieuwe daling naar de bodemniveaus van 2002 en 2009. Dat laatste is onvoorstelbaar belangrijke betekenis, omdat de bodems van 2002 en 2009 samen de neklijn spannen van een enorm (H)oofd(S)chouderpatroon!

Een andere kwantitatieve benadering om trends en trendomslagen in kaart te brengen is het gebruik van koersgemiddelden. In de AEX op kwartaalbasis zien we het gemiddelde op basis van 20 kwartalen dalen. Duwde de opleving in 2007 de
AEX nog boven dit gemiddelde, in 2011 faalde de opleving door eronder te blijven noteren. In de maandgrafiek noteert de AEX onder het 20-maand’s gemiddelde, terwijl dit gemiddelde sinds kort weer daalt en onder het dalende(!) 120-maand’s gemiddelde noteert (zie grafieken hieronder).

Grafiek: AEX op kwartaalbasis met blauw gemiddelde o.b.v. 20 kwartalen

 

Afgelopen vrijdag sloot de AEX onder zowel het 120-maand’s gemiddelde als onder het 120-weeks gemiddelde alsmede onder het 120-daags gemiddelde en 120-uurs gemiddelde. Een korte termijn (H)oofd(S)choudertop is in ontwikkeling
zolang de AEX onder 306,87 noteert. De top van de linkerschouder ligt op 307,52. Symmetrie komt vaak voor bij hoofdschouderpatronen.

Edwards & Magee maakten in 1948 een belangrijke nuancering: ‘Another warning – or more often the first – comes when prices drop in the course of the of the second reaction (i.e. from the head) below the level of the top of the left shoulder. Such action is significant of weakness in the price structure. So far it is minor; it may be only temporary; it is certainly not conclusive. Nevertheless, when this occurs put a double red tab on your chart.

Grafiek: AEX op uurbasis vanaf begin augustus 2011 met 20-uurs / 120-uurs gemiddelden

Elke stijging boven het hoofd (= 318,18) elimineert de toenemende zorgen omtrent een daling onder de bodems van vorige week, omdat het hoofdschouderpatroon dan wordt verminkt. Boven 318,18 is de bearish analyse waarschijnlijk fout.

‘It is certainly not conclusive’, maar ook in het continuous termijncontract op de S&P 500 index is sprake van een significante verzwakking. Het stijgende trend-kanaal vanaf de bodem vorige maand is begin november neerwaarts afgebroken. Dat is op zichzelf een verzwakking. Het aanbod duwde het termijncontract onder de top van de linkerschouder. De contouren van een rechterschouder tekenen zich af. Noteer 1210 als een ‘red tab’ in uw agenda.

Grafiek: S&P 500 index op uurbasis vanaf het dieptepunt in oktober 2011

 

De herstelbeweging van de euro in de afgelopen maand is afgebroken en de contouren van een hoofdschoudertop worden zichtbaar. De risico’s dat dit trendomkeer de voorbode is van een daling naar EUR/USD 1,30 wordt hoog ingeschat. De aanleiding hiervoor is de ‘bear flag’ die zich afgelopen week ontwikkelt. Het betekent dat de afstand van de daling van EUR/USD 1,42 naar EUR 1,36 met 600 pips omgeklapt kan worden. Verwacht daarom minimaal een test van $ 1,32 zodra de euro onder 1,37 belandt met een reële kans op een tik naar $ 1,30 op basis van het hoofdschouderpatroon.

Legenda www.edwardloef.com

Legenda www.edwardloef.com

Tags: , ,