We study the past to understand the future

“BEURS JUICHT NA EURO-AKKOORD” meldt De Telegraaf op de voorpagina. Dat is weer ‘ns iets anders dan “BEURSPIJN OOK THUIS” zoals De Telegraaf op 9 augustus meldde.Voorpagina-nieuws met extreem goed of extreem slecht nieuws volgend op sterke trendmatige bewegingen markeren zelden het begin van een trend, maar wel vaak het einde…

Werd op 9 augustus de basis gelegd voor wat achteraf een bodemproces blijkt te zijn, nu kan zich het omgekeerde voordoen.Enerzijds flirt de AEX nu met de dalende (gestippelde) trendlijn getrokken langs de toppen van april en juli. Deze weerstandlijn valt in het gebied waar begin oktober een ‘gap’ werd geslagen tussen 316,42 en 319,96. “Gaps should be filled” is een bekende uitspraak in de technische analyse. Vandaag is het wellicht zover dat het koershiaat – de gap – met een notering gevuld kan worden.

AEX index in 2011

De actuele situatie is dat de beurskoers boven het 120-daags gemiddelde noteert, maar het 20-daags gemiddelde noteert onder het 120-daags gemiddelde. Dit is mogelijk de aanzet tot betere tijden, maar om de negatieve denkrichting te doen kantelen in een positieve denkrichting vereist een stijging van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Het is een methode, meer niet. In veel aandelenindices zien we hetzelfde beeld. Ook hier dezelfde conclusie derhalve

Blijft het risico latent aanwezig dat de beurskoersen weer terugvallen. Een daling onder het 20-daags gemiddelde (thans rond 297) zou aanleiding geven om weer negatief te worden. Een andere aanleiding geeft de golfstructuur vanaf de bodem in september (zie onder). De stijging vanaf het dieptepunt op 23 september oogt als een complete ‘vijf’structuur. Het minste dat mag worden verwacht is 1) een scherpe correctie van 38,2% = ca. AEX 295 of een correctieve abc-zigzag, waar de AEX ook terugvalt naar 294,57 (= exacte Fibonacci-retracement van intraday low 23/9 naar intraday high vandaag 318,18….tot dusver).

De bodem van golf 4 ligt op 294,48 en dat niveau gaat de scheidslijn markeren voor wat betreft de toekomstige richting van de AEX. Boven 294,48 mogen de bulls hopen dat de soep in de eurocrisis niet zo heet wordt opgediend als waarvoor recent nog gevreesd. Rond 296 zijn toppen gevormd in augustus en september die nu rol van weerstand inwisselen voor steun. Elke daling onder 294,48 (en daarmee onder het 20-daags koersgemiddelde) is feitelijk een veeg teken voor de nodige heibel in de keuken. Een terugval naar 307,93 is te verwachten, omdat gisteren een ‘gap’ naar boven is ontstaan.

De complete vijfstructuur kan het begin zijn van een grotere herstelbeweging, echter het kan ook het einde van golf C inhouden van een zgn. ‘Inverted Expanded Flat’ (zie volgende pagina). Dit zou erop wijzen dat spoedig een nieuwe dalingsfase inzet met nieuwe dieptepunten als resultaat.

AEX ‘Elliott Wave’-golf compleet

AEX met een complexe (ABC) ‘Inverted Expanded Flat’

Conclusie

Drie conclusies dringen zich op:

  1. Ik volg de betekenis van de zwartgekleurde candle in de gekleurde grafiek (zie legenda), dus ik heb geen posities;
  2. Ik geloof in de ‘Inverted Expanded Flat’ en complete Elliott Wave vijfstructuur, dus ik ben negatief en moet daarom direct een baissepositie innemen. Als ik fout zit dan weet ik dat heel snel, want ik hanteer een stop loss grens op AEX 325.
  3. Ik ben positief en ga a la hausse bij een terugval naar 307 met een stop loss iets onder 294. Het koersrisico is dan iets minder dan 5%.
    NB
    De subjectieve mening van ondergetekende chartist gaat uit van een spoedig terugkerende zwakte in de aandelenmarkten en terugkerende problemen zoals voor het laatst gezien in 2008. Of dit terecht is zal bevestigd moeten worden met een daling onder 294. Nu a la hausse gaan lijkt qua timing ongunstig.

Overzicht fictieve modelportefeuille op basis van technische analyse LOEF

Resultaatontwikkeling fictieve modelportefeuille vanaf 1 augustus 2011

Legenda www.edwardloef.com

Legenda www.edwardloef.com

Tags: , ,