Omgaan met onzekerheden op de beurs

Begin dit jaar behoorde ik tot het kamp van de optimistische analisten die beweerden dat 2011 het jaar zou worden van het aandeel.

Ik dacht dat de aandelenindices in 2011 het koersverloop uit 2005 zouden gaan kopiëren. Het argument hiervoor was mijn studie van het historisch koersverloop. Al geruime tijd (4 jaar) volgde de AEX-index het koersverloop van zes jaar eerder.

Hierdoor heb ik de grote omslag eind 2007/begin 2008 naar beneden en de grote omslag begin 2009 op de beurs met succes nader kunnen duiden nog voordat de trends voor iedereen(!) duidelijk zichtbaar werden.

Alles ging goed tot medio het tweede kwartaal van dit jaar. Toen begon de analogie met 2005 te wankelen. Ik begon te twijfelen en schreef dat er ‘iets op til’ was, maar wat kon ik niet goed duiden.
Ik dacht aan mijn voorspelling eerder dit jaar en concludeerde dat mijn ego het grootste probleem was. Als analist wil je graag gelijk hebben, maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee heel aparte dingen. En toen bleek dat ik het antwoord al had gegeven. En dat antwoord ga ik u nu vertellen.

Op 14 januari 2011 was ik gastspreker op het jaarlijkse seminar georganiseerd door Bureau Bosch Asset Management om voor een groep van voornamelijk professionele beleggers het antwoord te geven op de vraag: “Waarheen wijst de technische analyse?”.

In één van mijn slides stelde ik vast dat het grote probleem van analisten is dat je niet altijd gelijk kan hebben. Ik refereerde aan enkele krantenartikelen, waarin de flinke missers van analisten breeduit werden toegelicht: “Het loonde in 2010 om tegen de adviezen van beursanalisten in te beleggen” schreef Het Financieel Dagblad in de terugblik op 2010.

Ik weet na ruim 20 jaar ervaring hoe belangrijk het is om niet te proberen slimmer of sterker te zijn dan de markt. Mijn ervaring is dat de enige manier om op de financiële markten te overleven is de bereidheid om je (tijdig) aan te passen aan de verandering. En die ervaring bleek mijn redding. Wellicht kunt u die ervaring gebruiken om zowel kansen als bedreigingen tijdig(!) te signaleren. Een terugblik:

14 januari 2011
Tijdens het seminar op 14 januari 2011 concludeerde ik: “Onzekerheid is de enige constante, dus focus op de beurskoers. Veel informatie zit al in de beurskoers verwerkt. Beurskoersen bewegen in trends en de geschiedenis neigt zich te herhalen’

1 februari 2011
“…hierdoor sluimert het risico dat de geschiedenis zich herhaalt in de vorm van winstnemingen in de komende weken”

11 maart 2011
“….Op basis van deze cyclusanalyse is in maart 2011 de eerstvolgende correctiebodem in de AEX te verwachten”

15 april 2011
“…Voor de AEX is nu belangrijk dat de dubbele steun rond 358 zal houden. In het dashboard voor de AEX gaat er een ‘stop loss alert’ gisteren uit!”

07 mei 2011
“…Immers, de lange termijn trend vertraagt en dat wijst op topvorming”

02 juni 2011
“…Bij een breuk onder 340 wordt het nieuwe koersdoel de bodem van 30 november (= 325,14)”

12 juli 2011
“…Beleggers hebben niets te zoeken in aandelen” (citaat op de dag met AEX slotkoers 332,12)

13 augustus 2011
“Hoe gaat of moet het nu verder?”.

Over hoe het nu verder gaat of moet, daar zou ik graag met u weleens persoonlijk over van gedachten willen wisselen.  LOEF Technische Analyse levert haar relaties onafhankelijke beleggingsresearch, presentaties, cursussen en consultancy-diensten aan op het gebied van technische analyse.

Tags: ,